Το περίγραμμα μιας μορφής που έχει χαραχτεί σε σπήλαιο της Lapa do Santo, στην κεντρο-ανατολική Βραζιλία πιστεύεται ότι έχει ηλικία μεταξύ 10.000 και 12.000 ετών και ονομάστηκε «ο μικρός Πρίαπος» εξαιτίας του υπερμεγέθους φαλλού του.

Η ομάδα αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου του Σάο Πάουλο στη Βραζιλία είχε ανακαλύψει τη βραχογραφία κατά τη διάρκεια ανασκαφών του 2009, αλλά δημοσίευσε τα ευρήματα μόλις στο τεύχος αυτού του μήνα του επιστημονικού περιοδικού Plos ONE.

«Φαίνεται πως 11.000 χρόνια πριν υπήρχε ήδη μεγάλη ποικιλία βραχογραφιών στη Νότια Αμερική. Επομένως είναι πιθανό ο άνθρωπος να έφτασε στην ήπειρο πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύεται» εξηγεί ο Walter Alves Neves, ο αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος που είναι επικεφαλής της ομάδας.

Η μορφή έχει ύψος 30 εκ. (από το κεφάλι ως τα πόδια) και πλάτος 20 εκ. Ο φαλλός έχει μήκος 5 εκ., περίπου το ίδιο με εκείνο του αριστερού χεριού του άνδρα.

«Η μορφή, που εμείς ονομάσαμε “μικρό Πρίαπο”, πιθανότατα σχετιζόταν με κάποια τελετουργία γονιμότητας» λέει ο Neves.

Χρονολόγηση της βραχογραφίας με C14 έδειξε ηλικία 10.000-12.000 ετών πριν από σήμερα – άρα πρόκειται για το παλαιότερο δείγμα βραχογραφίας αυτού του τύπου στην Αμερική.