Σε παρουσίαση των εξελίξεων των ανασκαφών της Αγοράς των Αιγών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πρόκειται να προβεί η ομάδα των ανασκαφέων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 και ώρα 7.30 μ.μ. στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο των εργασιών του Αρχαιολογικού Συνεδρίου για τις Ανασκαφές του 2011 στη Μακεδονία και τη Θράκη (1 – 3 Μαρτίου 2012).
Το κείμενο της ανακοίνωσης περιλαμβάνει, μεστά αλλά περιληπτικά, τη θεματολογία τη παρουσίασης. Έτσι, αναφέρεται ότι «οι εργασίες συντήρησης των πολύτιμων ευρημάτων του 2008 και 2009 προχώρησαν με αργούς ρυθμούς, αλλά εντυπωσιακά αποτελέσματα: το χρυσό στεφάνι ελιάς που εντοπίστηκε κατά τις εργασίες συντήρησης μέσα στον ασημένιο παναθηναϊκό αμφορέα άρχισε να αποκτά κάτι από την αρχική του εικόνα, χάρη στην κατάρτιση της συντηρήτριας Π. Παπαγεωργίου. Το ίδιο το αγγείο, μοναδικό στο είδος του, αλλά με μεγάλα προβλήματα διάβρωσης στην επιφάνεια, διατηρεί χαράξεις μιας κάποτε εντυπωσιακής παράστασης, απροσδιόριστου για την ώρα θέματος.
Στο πεδίο της προστασίας και της ανάδειξης μνημείων της ενεργού πανεπιστημιακής ανασκαφής, θα κατατεθεί, εντός των ημερών, προς έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, μελέτη ήπιας επέμβασης, που συνέταξε ο αρχιτέκτονας Ν. Χατζηδάκης και που αφορά σε επιλεγμένους ενεργούς τομείς έρευνας του ΑΠΘ, προκειμένου να συντηρηθούν και να γίνουν επισκέψιμοι.»
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη συμπερίληψη σημαντικών ευρημάτων από τις ανασκαφές του Α.Π.Θ. στη Βεργίνα, στις αρχαιολογικές εκθέσεις της Οξφόρδης (Ashmolean Museum) και του Παρισιού (Λούβρο). »Στο Λούβρο, ειδικότερα, το χρυσό στεφάνι βαλανιδιάς που βρέθηκε το 2008 στην αγορά των Αιγών, «υποδεχόταν» σε περίοπτη θέση τους πολυπληθείς επισκέπτες της εξαιρετικά επιτυχημένης αυτής έκθεσης που πραγματοποίησε το ΥΠΠΟΤ σε συνεργασία με το Λούβρο, προβάλλοντας, με τρόπο εντυπωσιακό, τις σημαντικές επιδόσεις της πανεπιστημιακής αρχαιολογικής έρευνας του Α.Π.Θ. στη Βεργίνα».
Αξίζει επίσης να σημειωθεί η αναφορά στις ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικά συνθήκες λόγω των οποίων οι τελευταίες ανασκαφές έγιναν με περιορισμένα κονδύλια, αν και τελικά σημειώθηκε ιδιαίτερα μεγάλο έργο στον τομέα της ανασκαφικής φοιτητικής εκπαίδευσης. Στα πλαίσια αυτά, αναφέρεται ότι δεκαεπτά φοιτητές από το ΑΠΘ αλλά και το εξωτερικό εργάστηκαν σε μικρής κλίμακας ανασκαφή στην Αρχαία Αγορά των Αιγών, όπου δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου εργάτες. Γίνεται τέλος αναφορά στη φιλοξενία μεγάλου αριθμού φοιτητών σε πανεπιστημιακή κατασκήνωση, όπου πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις για την ανασκαφή της Βεργίνας και την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, από τους συνεργάτες της ανασκαφής Α. Κυριάκου και Α. Τούρτα.
Το κείμενο της ανακοίνωσης υπογράφουν οι: Χρυσούλα Παλιαδέλη, Αθανασία Κυριάκου, Αλέξανδρος Τούρτας, Νικόλαος Χατζηδάκης και Παρασκευή Παπαγεωργίου.