Τον Απρίλιο του 2011, κατά τις εργασίες κατασκευής του Αγωγού Φυσικού Αερίου της Βόρειας Ευρώπης, στην περιοχή Ντίπχολτς, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν έναν θησαυρού που ζύγιζε περίπου 1,8 κιλά. Περιλαμβάνει 117 αντικείμενα, εκ των οποίων τα παλαιότερα προέρχονται από τον 14ο αι. π.Χ.

Τα αντικείμενα παρουσιάζονται τώρα για πρώτη φορά σε έκθεση. Η υπουργός Πολιτισμού της Κάτω Σαξονίας Γιοχάννα Βάνκα χαρακτήρισε το εύρημα ως «χρυσό της γνώσης», προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να προσφέρει νέες γνώσεις για τη ζωή των προγόνων τους. Ο θησαυρός αποτελείται από σπείρες, ένα περικάρπιο, ένα σπειροειδές δακτυλίδι καθώς και μία πόρπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Προστασίας Μνημείων της περιοχής, πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς χρυσών αντικειμένων στην Κεντρική Ευρώπη. Ορισμένα από τα εν λόγω κοσμήματα κατασκευάστηκαν, κατά τους ειδικούς, με πρωτοποριακές για την εποχή τους μεθόδους. Τα χρυσά σύρματα που έχουν χρησιμοποιηθεί στα αντικείμενα τα είχαν κατασκευάσει «τραβώντας» τα και όχι σφυροκοπώντας τα, όπως συνηθιζόταν στην Εποχή του Χαλκού.

Ο σβώλος χώματος μέσα στον οποία βρισκόταν ο θησαυρός καθαρίστηκε με μεγάλη προσοχή. Στη συνέχεια, οι ειδικοί σάρωσαν το θησαυρό για να δουν σε ποιο σημείο βρισκόταν το κάθε κομμάτι. Η αποκάλυψη και η τεκμηρίωση του ευρήματος χρηματοδοτήθηκε από τους επενδυτές του Αγωγού Φυσικού Αερίου.

Τα χρυσά αντικείμενα ίσως είχαν τοποθετηθεί σε κάποιο σάκο από πανί ή γούνα. Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής γιατί θάφτηκε ο θησαυρός. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λάιμπνιτς έχουν αναλάβει να ερευνήσουν την προέλευσή του.

Η υπουργός Βάνκα ανήγγειλε ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα τα χρυσά ευρήματα της Κάτω Σαξονίας της Εποχής του Χαλκού. Στο πρόγραμμα αυτό θα εξεταστούν και οι σχέσεις με τις άλλες περιοχές της εποχής. Τα ευρήματα που θα μελετηθούν στο πρόγραμμα αυτό πρόκειται να εκτεθούν μέχρι τα τέλη του 2013.