Στη Μαλάκα της Μαλαισίας, η Σουζεέλα Μενόν, 47 ετών, κρατάει περήφανη το σπάνιό της εύρημα ψηλά για να το θαυμάσουν όλοι. Να πρόκειται πράγματι για το γούρι ενός ναυτικού του 16ου αιώνα; Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν οι ιστορικοί, που εξέτασαν ήδη το περίαπτο των 10 γραμμαρίων.

Η νοικοκυρά από τη Μαλαισία βρήκε το μενταγιόν την ώρα που καθάριζε ένα ψάρι για το δείπνο της οικογένειας. Ανοίγοντας την κοιλιά του ψαριού, αντίκρισε ένα σκουριασμένο αντικείμενο. Το περίαπτο φέρει παράσταση Εσταυρωμένου και την επιγραφή ANTONI.

Παρόμοια περίαπτα φορούσαν Πορτογάλοι ναυτικοί τον 16ο αιώνα για να τους φέρνουν τύχη. Το 1511 η Μαλάκα είχε πέσει στα χέρια των Πορτογάλων. Ένας από τους ιστορικούς που κλήθηκαν να εξετάσουν το εύρημα πιστεύει ότι η παράσταση που φέρει το αντικείμενο (διαστάσεων 7,4 x 6 εκ.) ίσως εικονίζει την Ελισάβετ της Αραγώνας (ή Αγία Ελισάβετ), συζύγου του Πορτογάλου βασιλιά Ντενίς της Πορτογαλίας, αποκαλούμενου και «βασιλιά αγρότη» καθώς ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τα προβλήματα του φτωχού λαϊκού πληθυσμού του βασιλείου του. Ο Ντενίς ανέβηκε στο θρόνο της Πορτογαλίας τον 13ο αιώνα.

Πέρα από την ιστορική αξία του, το εύρημα είχε και συμβολική αξία – όσον αφορά την οικογένεια: «Ο σύζυγός μου πιστεύει ότι ήταν σημάδι για την οικογένειά μας που βρήκαμε ένα μενταγιόν από τα βάθη της θάλασσας», είπε η Μενόν, που μένει με την οικογένειά της κοντά στο λιμάνι της Μαλάκα. Εξού και η οικογένεια αποφάσισε να μη φάει το ψάρι. Οι έρευνες των ιστορικών συνεχίζονται για να εξακριβωθεί η ηλικία και η προέλευση του ευρήματος.

Οι καρχαρίες πάντως φαίνεται πως είναι λιγότερο επιλεκτικοί όσον αφορά τη διατροφή τους…