Δόθηκαν τελικά χτες στη δημοσιότητα ο κατάλογος κλαπέντων αντικειμένω από το Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, του οποίου η ληστεία απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τα Μέσα Ενημέρωσης.

Πρόκειται για 77 συνολικά αντικείμενα, ορισμένα από τα οποία είναι κεραμικά (λύχνοι, μερικά ειδώλια αλλά και μια ερυθρόμορφη λήκυθος) ενώ τα υπόλοιπα κατασκευασμένα από μέταλλο. Από αυτά ξεχωρίζει το χρυσό μυκηναϊκό σφραγιστικό δακτυλίδι με παράσταση ταυροκαθαψίων στη σφραγιστική επιφάνεια της σφενδόνης και κοκκιδωτή διακόσμηση, από τον τάφο της Άνθειας. Ανεκτίμητης αξίας για την ιστορία της γεωμετρικής τέχνης όμως είναι και τα χάλκινα απωλεσθέντα: πέντε αφιερωματικοί χάλκινοι τρίποδες, ένας αριθμός μικροσκοπικών χάλκινων τροχών αρμάτων και δεκάδες αφιερωματικά χάλκινα αγαλμάτια αρματηλατών, μεμονωμένων αλόγων και άλλων ζώων. Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι στα κλαπέντα συμπεριλαμβάνεται και σφραγιδοκύλινδρος από αιματίτη με παράσταση αρματοδρομίας και Πότνιας Θηρών, που χρονολογείται στον 15ο με 14ο αι. π.Χ. και προέρχεται από την Κνωσό της Κρήτης.

Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΤ αναφέρει ότι παρακαλούνται όσοι πολίτες γνωρίζουν οτιδήποτε σχετικό με την υπόθεση της αφαίρεσης των παραπάνω αντικειμένων μπορούν να επικοινωνούν στα εξής τηλέφωνα και ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

– Στον αριθμό 11012 της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που λειτουργεί σε 24ωρη βάση

– Στον αριθμό 210 647 6188 του Τμήματος Προστασίας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, που λειτουργεί από τις ώρες 08.00 έως 23.00 κάθε μέρα.

– Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: financialpolice@hellenicpolice.gr