Μια δεκαετία μετά, και με αφορμή το περιστατικό της Ολυμπίας, επανέρχεται στο προσκήνιο μία από τις μεγαλύτερες κλοπές αρχαιολογικών θησαυρών και μάλιστα από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, ενώ μέχρι σήμερα τα κλοπιμαία παραμένουν άφαντα, όπως και οι δράστες.
Ο περίφημος Τάφος του Θρόνου, που είχε φέρει στο φως ο Μανόλης Ανδρόνικος το 1987, στον οποίο υπάρχει ο τάφος της Ευρυδίκης, μητέρας του βασιλιά Φιλίππου και ο ομώνυμος θρόνος, είχε πέσει θύμα κλοπής από αρχαιοκάπηλους στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.
Άγνωστοι είχαν καταφέρει να εισέλθουν στον τάφο και να αφαιρέσουν τρία μαρμάρινα αγαλματίδια γυναικών και άλλα τρία αγαλματίδια σφιγγών, καθώς και δύο μαρμάρινους ρόδακες από τα μέτωπα του θρόνου.
Η κλοπή είχε γίνει αντιληπτή στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2001 -η αποκάλυψη του γεγονότος είχε γίνει αποκλειστικά από το «Έθνος» στις 11 Σεπτεμβρίου 2001- και από τότε δεν υπήρξε το παραμικρό στοιχείο που να οδηγεί στους δράστες, ούτε υπήρξε κάποιο σημάδι για τα πολύτιμα αρχαία αντικείμενα που κλάπηκαν.
Από το 2003 μάλιστα ο φάκελος της υπόθεσης μπήκε στο αρχείο από τον εισαγγελέα και την ανακρίτρια που έκανε την έρευνα, με την ένδειξη «άγνωστοι δράστες» και δεν ξανάνοιξε ποτέ.
Η κλοπή αυτή θεωρείται πραγματικό μυστήριο από όλες τις πλευρές. Κι αυτό γιατί ο τάφος μαζί με τους άλλους φερόταν να φυλάσσεται από τέσσερις βάρδιες φυλάκων όλο το 24ωρο.
Το περίεργο ήταν ότι τόσο στο εξωτερικό του μνημείου όσο και στο στέγαστρο, αλλά και στην κλειδαριά δεν διαπιστώθηκε τότε το παραμικρό ίχνος παραβίασης.
Η πλέον βάσιμη υπόθεση που σχημάτισαν όσοι συμμετείχαν στην έρευνα ήταν ότι η κλοπή έγινε «εκ των έσω» από άτομο που γνώριζε και κινούνταν στον χώρο της Βεργίνας.
Το πιο πιθανό ήταν η κλοπή να έγινε περίπου στις 2.30 τα ξημερώματα της 16ης Αυγούστου, αφού όπως προέκυψε την ώρα εκείνη οι αισθητήρες του τάφου κατέγραψαν αλλαγή θερμοκρασίας, από την πιθανή είσοδο κάποιου προσώπου ή προσώπων.
Το περίεργο είναι ότι ο φύλακας που είχε υπηρεσία τη βραδιά εκείνη φέρεται να υποστήριξε στην ανάκριση ότι τον… είχε πάρει ο ύπνος.
Όμως, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για μια διακεκριμένη κλοπή, δεν υπήρξε καταλογισμός όχι μόνο από τις εισαγγελικές αρχές αλλά και από το υπουργείο Πολιτισμού για τις τυχόν ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων.
Όσο για τα πολύτιμα αρχαιολογικά αντικείμενα που κλάπηκαν δεν εμφανίστηκαν πουθενά έκτοτε, κάτι που θα γινόταν αμέσως αντιληπτό, αφού είναι δημοσιευμένα σε δεκάδες επιστημονικά και άλλα περιοδικά διεθνώς.