Στα ίχνη ενός ξεχασμένου βασιλείου βρίσκεται μια ιταλική αρχαιολογική αποστολή που εργάζεται στην περιοχή Kinik Hoyuk  στην Καππαδοκία. Πρόκειται το αρχαίο βασίλειο της Tuwana (αρχ. ελλ. Τύανα),  το οποίο άκμασε στις αρχές της πρώτης χιλιετίας π.Χ. και μέχρι τώρα μας είναι γνωστό μόνο από επιγραφές στην αρχαία ιερογλυφική γραφή της περιοχής.

Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο αρχαιολόγος Lorenzo d’ Alfonso του Πανεπιστημίου της Πάβια ο οποίος εργάζεται στην περιοχή εδώ και ένα χρόνο. Πρόσφατα ο  d’ Alfonso παρουσίασε στην Κωνσταντινούπολη, σε συνάντηση ιταλικών αρχαιολογικών αποστολών που εργάζονται στην Τουρκία, τα αποτελέσματα της έρευνάς του. Και ενθουσίασε!

Το Kinik Hoyuk είναι μια «από τις σημαντικότερες  θέσεις» της προ-κλασικής Ανατολίας από πλευράς μεγέθους – αν εξαιρέσουμε τη Χαττούσα, πρωτεύουσα των Χετταίων. Καλύπτει μέχρι στιγμής 24 εκτάρια αν και οι τοπογράφοι της ανασκαφής υπολογίζουν ότι φτάνει τα 81 εκτάρια! Γειτονικό με την πόλη Νίγδη (σημ. Nigde), βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο μιας από τις σημαντικότερες ιστορικά στρατηγικές θέσεις του κόσμου: των Πυλών της Κιλικίας που ένωναν την Ανατολή και τη Δύση της αρχαιότητας (από τον 17ο αι. π.Χ. μέχρι και τον 16ο μ.Χ.).

Στην ίδια περιοχή τοποθετείται και το Tuwana,  ένα μικρό ουδέτερο νεοχιττιτικό κρατίδιο στα σύνορα μεταξύ του Φρυγικού Βασιλείου και της Ασσυριακής Αυτοκρατορίας. Η θέση του αυτή, και ο γεωπολιτικός του ρόλος το είχε καταστήσει ιδιαίτερο πλούσιο. Τρεις ενεπίγραφες στήλες της Εποχής του Σιδήρου είναι γνωστές από την ευρύτερη περιοχή, οι οποίες αν και δεν διατηρούνται καλά, μαρτυρούν τη σημασία της.

Οι μελέτες στο Kinik Hoyuk ξεκίνησαν το 2006. Το 2010 μια γεωμαγνητική μελέτη αποκάλυψε σημαντικά κατάλοιπα τειχών ακρόπολης αλλά και κτιρίων στο κέντρο της. Η ανασκαφή που ακολούθησε έφερε στο φως μνημειακούς τοίχους που σώζονται εξαιρετικά και σε ύψος 6 μ. Στους τοίχους αυτούς βρέθηκε επίσης αρχαίο κονίαμα, το οποίο σχεδιάζεται να ενισχυθεί για την καλύτερη διατήρηση του μνημείου, πριν οι ανασκαφές ξεκινήσουν και πάλι.

Σύμφωνα μάλιστα με τον d΄Alfonso,  η θέση πρόκειται να αξιοποιηθεί ως Ανοικτό Μουσείο μετά το πέρας των ανασκαφών ενώ υπολογίζεται ότι η γειτνίασή της με άλλα μνημεία της Καππαδοκίας θα την καταστήσει σημαντικό τουριστικό προορισμό.

Έτσι το Tuwana  βγαίνει ξανά από την αφάνεια για να καταστεί επισκέψιμο στους λάτρεις της αρχαιολογίας της Ανατολίας.