H εκτεταμένη καταστροφή του διώροφου διατηρητέου κτιρίου στη συμβολή των οδών Σταδίου και Χρήστου Λαδά, αλλά και οι περιορισμένης έκτασης φθορές στον καθολικό ναό του Αγίου Διονυσίου στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου, είναι ο απολογισμός των πρόσφατων επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.

Οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού διενήργησαν αυτοψίες στα σπουδαιότερα μνημεία της Αθήνας, προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος της καταστροφής.

Τις μεγαλύτερες ζημιές φαίνεται να έχει υποστεί το διατηρητέο διώροφο κτίριο στη συμβολή των οδών Σταδίου και Χρήστου Λαδά, μέρος του οποίου στεγάζει τους κινηματογράφους «Αττικόν» και «Απόλλων». Όπως εξηγεί ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης, Νίκος Μίνως, το κτίριο έχει υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά και είναι πιθανόν ο όροφός του να έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ωστόσο η Πυροσβεστική δεν επέτρεψε την είσοδο στους υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για τη διενέργεια αυτοψίας στο εσωτερικό, καθώς βγαίνουν ακόμα καπνοί.

Το κτίριο, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1870-1881, βάσει σχεδίων του Ερνέστου Τσίλλερ.

Ενθαρρυντικό είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι οι αίθουσες των κινηματογράφων «Αττικόν» και «Απόλλων» δεν έχουν υποστεί ζημιές. Υπενθυμίζεται ότι ο κινηματογράφος «Αττικόν» οικοδομήθηκε σε τμήμα του κτιρίου μεταξύ των ετών 1914-1920, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη, ενώ αργότερα δημιουργήθηκε στο υπόγειο του κτιρίου και η δεύτερη κινηματογραφική αίθουσα.

Περιορισμένες ζημιές στην περίφραξη του καθολικού ναού του Αγίου Διονυσίου, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Ομήρου, κτιρίου που άρχισε να κατασκευάζεται το 1853 και ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του 1890, κατέγραψαν οι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΤ. Ειδικότερα, έχουν υποστεί φθορές η καγκελόπορτα, οι παραστάδες και τα μαρμάρινα σκαλοπάτια του.

Αλώβητος βγήκε από την πυρκαγιά σε διπλανό του κτίσμα ο κινηματογράφος «Άστυ», στην πλατεία Κλαυθμώνος, με ζημιές μόνο στην είσοδό του. Μεγάλη ήταν η αγωνία της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων και για το υπόγειο του κτιρίου, που στέγαζε την περίοδο της Κατοχής τα κρατητήρια της Γερμανικής Διοίκησης και σήμερα αποτελεί μουσειακό χώρο. Όπως επισημαίνει ο Νίκος Μίνως «η αγωνία μας ήταν εάν επεκταθούν οι φλόγες ή γεμίσει ο χώρος νερά από την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ωστόσο η σιδερένια πόρτα του ήταν σωτήρια».

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι ουδεμία φθορά έχουν υποστεί το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτου και η τριλογία Εθνική Βιβλιοθήκη – Πανεπιστήμιο – Ακαδημία.

Μικρής έκτασης ζημιές υπέστησαν και τα γραφεία της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του ΥΠΠΟΤ στην οδό Ερμού, μετά την εισβολή στο κτίριο άγνωστων χτες το βράδυ. Ο πρώην προϊστάμενος της Διεύθυνσης, Νίκος Χαρκιολάκης, εξηγεί ότι οι εισβολείς ξήλωσαν τα μάρμαρα του δαπέδου από την είσοδο και έσπασαν την πόρτα του θυρωρείου, αλλά ευτυχώς δεν προχώρησαν σε καταστροφές στα γραφεία της Διεύθυνσης, όπου στεγάζεται και σημαντικό αρχείο για τα μνημεία.