Τα χτεσινά έκτροπα που συνόδεψαν τις διαδηλώσεις κατά του λεγόμενου Δευτέρου Μνημονίου σήμαναν το τέλος για μια σειρά από ιστορικά κτίρια της Αθήνας. Ιδιαίτερος λόγος έγινε για το κτίριο στη Σταδίου γνωστό σήμερα ως κατάστημα «Kosta Boda» που ήταν σχεδιασμένο από τον Ερνέστο Τσίλλερ το 1881. Μεγάλο όμως πλήγμα για τον πολιτισμό της νεότερης και σύγχρονης Αθήνας ήταν η καταστροφή του ιστορικού κινηματογράφου “Αττικόν”…

Χτίστηκε το 1914. Δημιουργός του ο αρχιτέκτονας και καθηγητής του ΕΜΠ Αλέξανδρος Νικολούδης. Επρόκειτο για κτίριο-υπόδειγμα συνδυασμού της αισθητικής με την τεχνολογία. Η ανέγερσή του μάλιστα σήμανε την εμφάνιση ολοένα και περισσότερων κινηματογράφων στην Αθήνα…

Ιδιοκτησία των ελληνοαμερικανών αδελφών Σκούρα, ο πρωτοποριακός για την εποχή κινηματογράφος χαρακτηρίστηκε σαν “Κινεμακολόρ”. Αυτό γιατί προέβαλε “ταινίας χρωματιστάς εκ του φυσικού”! Καθώς δε, διαθέτει και αίθουσα “κομψήν και θερμασμένην με καλοριφέρ” πως είναι δυνατόν να μην χαρακτηριστεί σαν “Κέντρον του άνθους της αθηναϊκής κοινωνίας, του διπλωματικού σώματος, της Αυλής, κέντρον του καλλιτεχνικού κόσμου.”

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίκαιρα και τη μουσικοχορευτική ταινία του Ντέϊβιντ Μπάτλερ «Fox Follies». Τεχνικά όμως το αποτέλεσμα ήταν κακό.«Η απόδοσίς του είναι καθαρά γραμοφωνική και ο ήχος της φωνής αποδίδεται τόσο αλλοιωμένος που με κόπο ξεχωρίζει κανείς την ανδρική από τη γυναικεία», έγραψε η Ίρις Σκαραβαίου στην «Πρωτοπορία»

Και ήρθε ο πρώτος μεγάλος πόλεμος. Και μετά ο δεύτερος… Οι ναζιστικές κατοχικές δυνάμεις επιτάσσουν το “Αττικόν” και το χρησιμοποιούν για προβολές που απευθύνονται στους Γερμανούς στρατιώτες. Και μετά όμως, συνδυάζοντας την αρχιτεκτονική ομορφιά με την τεχνική τελειότητα το Αττικόν επιβίωσε στο χρόνο, παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας και την επέλαση των multiplex.

Mέχρι και χτες το βράδυ. Όταν ο ιστορικός κινηματογράφος παραδόθηκε τελικά στις φλόγες από «γνωστούς αγνώστους» που αγαπούν το χάος και την καταστροφή.