Μια κρυστάλλινη σφαίρα από τη Βιρμανία, μια μούμια γάτας και ένα ετρουσκικό κράνος είναι μερικά από τα αντικείμενα που οι επισκέπτες του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια μπορούν να αποκαλούν «δικά τους».

Από το 2009, το Penn Museum προσφέρει ένα πρόγραμμα με τίτλο «Υιοθετήστε ένα τεχνούργημα», μέσω του οποίου οι επισκέπτες του μπορούν, καταβάλλοντας το ποσό των 35 δολαρίων, να υιοθετήσουν ένα αρχαίο αντικείμενο.

Οι ομάδες αλλά και τα άτομα που υιοθετούν εκθέματα παίρνουν μια φωτογραφία του αντικειμένου, καθώς και ένα πιστοποιητικό υιοθεσίας. Τα «τέλη υιοθεσίας» διατίθενται για τη συντήρηση του αντικειμένου, ενώ παράλληλα στηρίζεται η προσπάθεια για την εύρυθμη λειτουργία όλου του μουσείου, σύμφωνα με την Beatrice Jarocha-Erst, εκπρόσωπο της διοίκησης του Μουσείου.

Ο Richard Hodges Williams, διευθυντής του Penn Museum, χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία ως ένα «εξαιρετικό τρόπο προβολής ορισμένων από τα αντικείμενα των συλλογών», προσθέτοντας ότι για ένα μουσείο του μεγέθους του Penn, με περισσότερα από ένα εκατομμύριο εκθέματα που απαιτούν συντήρηση, η χρηματοδότηση είναι ένα προφανές πρόβλημα.

«Νομίζω ότι κάθε μουσείο θα σας πει ότι αντιμετωπίζει έλλειψη πόρων συντήρησης», δήλωσε. «Ειλικρινά, αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να φτάσουμε στο κοινό μας, αντλώντας ταυτόχρονα πόρους».

Τα αντικείμενα που είναι διαθέσιμα για υιοθεσία είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από την πινακίδα με την επιγραφή «Υιοθετήστε με» που είναι τοποθετημένη δίπλα τους.

Μεταξύ των αντικειμένων που οι επισκέπτες μπορούν να υιοθετήσουν περιλαμβάνονται ένας χάλκινος κόκορας από το βασίλειο του Μπενίν, ένα λίθινο ανάγλυφο αλόγων από τη δυναστεία των Τανγκ στην Κίνα, καθώς και η Σφίγγα της περιόδου του Ραμσή Β′ από κόκκινο γρανίτη, που είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εκθέματα του μουσείου.