Τα ψηφιδωτά της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου στη Βενετία απέκτησαν ξανά την αρχική τους αίγλη, έπειτα τις σχολαστικές και χρονοβόρες εργασίες συντήρησής τους. Τοποθετημένα στον Θόλο της Δημιουργίας, σχεδιάστηκαν από Βενετούς τεχνίτες τις πρώτες δεκαετίες του 1200 και έχουν ισχυρές επιρροές της βυζαντινής τεχνοτροπίας: 26 σκηνές διατεταγμένες σε τρεις ζώνες, που απεικονίζουν την ίδρυση του κόσμου, τη δημιουργία του ανθρώπου, το προπατορικό αμάρτημα και την εξορία από την Εδέμ.

Ο Θόλος της Δημιουργίας αποκαταστάθηκε χάρη σε δωρεές –που ξεπερνούν συνολικά τα 300.000 ευρώ- μελών και φίλων του Ιδρύματος Βενετίας, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που υπάγεται στις Ιδιωτικές Επιτροπές της UNESCO για την Προστασία της Βενετίας.

Το ψηφιδωτό, διαμέτρου έξι μέτρων και συνολικής επιφάνειας 60 τ.μ.- εμφάνισε εκτεταμένες φθορές που προκλήθηκαν από τα υψηλά επίπεδα αλάτων στην ατμόσφαιρα λόγω των συχνών πλημμυρών, οι οποίες είχαν υποβαθμίσει τη σταθερότητα των κονιαμάτων, με αποτέλεσμα πολλές ψηφίδες να αποκολληθούν.

Το αποτέλεσμα των εργασιών συντήρησης είναι εντυπωσιακό: ο θόλος του Αγίου Μάρκου λάμπει και πάλι στα χρώματα του χρυσού, του ζωηρού πράσινου , του λευκού και του φωτεινού κόκκινου που οι μάστορες των βενετσιάνικων ψηφιδωτών είχαν διδαχθεί από τους Βυζαντινούς τεχνίτες που εργάζονταν στη Βενετία το 12ο αιώνα. Τις εργασίες αποκατάστασης πραγματοποίησε το ίδρυμα La Procuratoria della Basilica di San Marco, υπεύθυνο για την προστασία και διατήρηση του ναού.

Ο θόλος άνοιξε ξανά για το κοινό την προηγούμενη εβδομάδα.