Πριν από 600 χρόνια στην Καμπότζη άκμαζε η μεγαλοπρεπής πόλη Άνγκορ. Πολυάνθρωπη, με μεγαλοπρεπή κτίρια – με πιο διάσημο το ναϊκό συγκρότημα Άνγκορ Βατ – , επρόκειτο για τη μεγαλύτερη πόλη του προβιομηχανικού κόσμου. Τα χρόνια πέρασε, η πόλη ερήμωσε, με μόνο τα μεγαλοπρεπή ερείπιά της να θυμίζουν την παλιά της δόξα. Τί προκάλεσε όμως την κατάρρευση;

Μέχρι σήμερα οι ερευνητές θεωρούσαν ότι η υπερεκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος και της γης ήταν η βασική αιτία της παρακμής του Άνγκορ. Δεν έχει όμως τη ίδια άποψη και η Mary Beth Day, του Πανεπιστημίου το Καίμπριτζ, που επιδοτείται στην έρευνά της από το ίδρυμα Gates.

H παλαιολιμνολόγος Day είναι μέλος μιας διεθνούς ομάδας που μελετά το υδρευτικό σύστημα του Άνγκορ, έδρας της αυτοκρατορίας των Χμερ. Στα πλαίσια της έρευνας η επιστήμονας συνέλεξε δείγματα ιζημάτων από διάφορες περιοχές της Καμπότζης , καθώς και ένα δείγμα από δεξαμενή που είχαν κατασκευάσει οι Χμερ τον 11ο αι. Με βάση τα δείγματα αυτά η ομάδα κατάφερε να ανασυνθέσει την κλιματολογική ιστορία της περιοχής σε βάθος 1.000 χρόνων!

Mε βάση την έρευνα λοιπόν, την εποχή της κατάρρευσης του Άνγκορ, τα ποσοστά καθίζησης ιζημάτων είχαν μειωθεί δραματικά. Αυτό είχε οδηγήσει σε αλλαγές στην οικολογία και την αποθήκευση νερού, γεγονός που τελικά είχε επιπτώσεις στην παρακμή της περιοχής.

Η Day  ισχυρίζεται επίσης ότι η πολιτική και κοινωνική αναταραχή μεταξύ των κατώτερων τάξεων και της άρχουσας τάξης είχαν δημιουργήσει τέτοια αναστάτωση που η πόλη δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει το περιβαλλοντικό πρόβλημα της ξηρασίας. Η αποψίλωση  πιθανότατα συντέλεσε επίσης στα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα τα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών ενώ έχει απασχολήσει τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων παγκοσμίως. “Το Άνγκορ είχε ένα πολύ εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης νερού, το οποίο όμως δεν ήταν αρκετό για να αντιμετωπιστούν τα δυσμενή κλιματολογικά θέματα και η κοινωνική αναστάτωση”, αναφέρει η Day.