Κυνηγοί θησαυρού και λαθρανασκαφείς λεηλατούν τη νεκρόπολη του Maltepe και τα σπήλαια İnceğiz στην Çatalca κοντά στην Κωνσταντινούπολη εδώ και πολλά χρόνια, παρότι η περιοχή έχει κηρυχθεί προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος α΄ βαθμού.

Όταν το 1995 ολοκληρώθηκαν οι ανασκαφές στη νεκρόπολη, ανέλαβαν… δράση οι τυμβωρύχοι. Παράνομες ανασκαφές διενεργούνται σε λαξευτούς τάφους. «Η ιστορία υφίσταται καταστροφή» λέει ο Ahmet Rasim Yücel, διευθυντής της Ένωσης Πολιτισμού και Τουρισμού της Çatalca.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Today’s Zaman, η Ένωση της Çatalca έχει φωτογραφικό υλικό όπου φαίνεται καθαρά η καταστροφή που υφίσταται ο χώρος: εικόνες που δείχνουν τρύπες στο έδαφος της νεκρόπολης, αλλά και τυμβωρύχους που συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω.

Η νεκρόπολη του İnceğiz άρχισε να ανασκάπτεται το 1992 και μέσα σε τρία χρόνια είχαν αποκαλυφθεί 40 ταφές, περίπου 500 αγγεία, ειδώλια της Αφροδίτης, λύχνοι, οικιακά σκεύη, νομίσματα καθώς και γυάλινα αντικείμενα. Τα ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης.

Παρά τις διαρκείς περιπολίες των αστυνομικών δυνάμεων, το πρόβλημα δεν φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπιστεί καθώς η εν λόγω περιοχή είναι πολύ εκτεταμένη και δύσκολα ελέγχεται. Οι τοπικές αρχές πάντως διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν τεθεί στη διάθεσή τους αρκετά μέσα για την καταπολέμηση της τυμβωρυχίας.

Σύμφωνα με τον Yücel, πρέπει να διενεργηθούν άμεσα σωστικές ανασκαφές. Οι Αρχές της Çatalca περιμένουν από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Ertuğrul Günay να πάρει μέτρα για την προστασία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.