Αύριο, Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου, όποιος βρεθεί στους δρόμους της βρετανικής πόλης Γιορκ, θα βρεθεί προ μιας μάλλον ευχάριστης εκπλήξεως! Μια ομάδα μελών και εθελοντών της Λέσχης Νεαρών Αρχαιολόγων (Young Archaeologists’ Club) της Μεγάλης Βρετανίας και του Συμβουλίου Βρετανικής Αρχαιολογίας (Council for British Archaeology) θα περιδιαβαίνουν τους δρόμους της πόλης ντυμένοι ως Ρωμαίοι στρατιώτες.

Η δράση είναι μέρος της καμπάνιας με τίτλο Dig Deeper for YAC που έχει στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να σωθούν τα παραρτήματα της YAC και να μην κλείσουν.

Τα λεγόμενα YAC Branches παρέχουν στα νεαρά μέλη της Λέσχης τη μοναδική ευκαιρία να ασχοληθούν με την αρχαιολογία σε τακτική βάση. Ανήκουν στο CBA, έναν εκπαιδευτικό θεσμό που εδώ και 65 λειτουργεί με στόχο να προωθήσει την «Αρχαιολογία για όλους». Υπάρχουν 70 YAC Branches ανά τη χώρα. Η YAC ιδρύθηκε 40 χρόνια πριν. Περικοπές ωστόσο στη χρηματοδότηση του CBA απειλούν με λουκέτο τις τοπικές λέσχες νεαρών αρχαιολόγων. Η «ρωμαϊκή» παρέλαση ήταν μια ιδέα μέλους της YAC, η οποία αναμένεται να αποφέρει ποσό ύψους 2.000 λιρών που θα βοηθήσει την εξασφάλιση του μέλλοντος των παραρτημάτων της YAC.

Τα YAC Branches λειτουργούν με εθελοντές που διαθέτουν μέρος του ελεύθερου χρόνου τους για να βοηθήσουν τα νεαρά μέλη (έως 17 ετών) να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους. Στις δραστηριότητες που διοργανώνουν περιλαμβάνονται η συμμετοχή σε ειδικά διαμορφωμένες αρχαιολογικές ανασκαφές, η εμπειρία μιας παραδοσιακής χειροτεχνίας, όπως η ύφανση στον αργαλειό, ή η λάξευση του πυριτόλιθου, η επίσκεψη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, ακόμη και η δοκιμή εδεσμάτων από εποχές του παρελθόντος.