Η διάγνωση έγινε 2.200 χρόνια μετά το θάνατο του ασθενή: Οι επιστήμονες εντόπισαν καρκίνο του προστάτη σε αιγυπτιακή μούμια.
Μέλος της ερευνητικής ομάδας που μελετούσε τη μούμια στην Πορτογαλία τα δύο προηγούμενα έτη, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι πρόκειται για τη δεύτερη αρχαιότερη περίπτωση καρκίνου του προστάτη που γνωρίζουμε. Η μούμια ανήκει σε άνδρα που πέθανε γύρω στα 40 του χρόνια. Οι ερευνητές «πέρασαν» τη μούμια από αξονικό τομογράφο. Η εξέταση έδειξε μικροτραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη και στην περιοχή της λεκάνης, οι οποίοι παραπέμπουν σε μεταστάσεις.
Το ερώτημα για τα αίτια του καρκίνου στον προστάτη απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τους επιστήμονες. Μία θεωρία λέει ότι η ασθένεια προκαλείται από τις καρκινογόνες ουσίες που υπάρχουν στο περιβάλλον και στις τροφές του σύγχρονου βιομηχανοποιημένου κόσμου. Το νέο εύρημα όμως αποδεικνύει πως ο καρκίνος στον προστάτη εμφανίστηκε πολύ πριν από την εκβιομηχάνιση του κόσμου.
«Οι συνθήκες ζωής κατά την αρχαιότητα ήταν πολύ διαφορετικές. Δεν υπήρχαν βλαβερές ουσίες ή μεταλλαγμένα προϊόντα διατροφής», λέει η Salima Ikram καθηγήτρια του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στο Κάιρο (AUC). «Οδηγούμαστε πλέον στην υπόθεση ότι η ασθένεια δεν συνδέεται απαραιτήτως με παράγοντες εκβιομηχάνισης». Σύμφωνα με την Ikram, διαφαίνεται όλο και πιο έντονα ότι οι παράγοντες που προκαλούν καρκίνο θα πρέπει να αναζητηθούν περισσότερο στα γονίδια και λιγότερο στο περιβάλλον. Η αρχαιότερη γνωστή περίπτωση καρκίνου του προστάτη είναι αυτή ενός Ρώσου βασιλιά, και σε αυτήν η ασθένεια εντοπίστηκε σε σκελετό 2.700 ετών.