Επικριτική για τη νέα τάση που δημιουργείται σε πολλές χώρες της Ε.Ε. για τη δημιουργία μουσείων εθνικής Ιστορίας, σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή ιδέα χρειάζεται τη μέγιστη δυνατή ενίσχυση, όπως είπε, ήταν η καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρυσούλα Παλιαδέλη, μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο Βασιλικό Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης στις Βρυξέλλες.

Το συνέδριο έγινε από το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Eunamus με αντικείμενο την πορεία του προγράμματος και τα πρώτα αποτελέσματά του για τα εθνικά μουσεία των κρατών της Ευρώπης και τον νέο ρόλο τους, ως οχημάτων για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Όπως είπε η κ. Παλιαδέλη, η νέα αυτή τάση ενδεχομένως να εκφράζει την ανάγκη για εθνική αυτογνωσία και αυτοπροσδιορισμό, αλλά μοιάζει να βρίσκεται σε αντίθεση με τη λογική της ευρωπαϊκής συνοχής.

«Θεωρώ σημαντικότερη τη διακρατική συνεργασία ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς, με εκθέσεις και ανταλλαγές, και εκτιμώ ιδιαίτερα την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διευκολύνει νομικά και οικονομικά τέτοιες δραστηριότητες. Η πρόσφατη έκθεση στο Λούβρο για την Αρχαία Μακεδονία, μεσούσης της δραματικής οικονομικής κρίσης, και η θερμή ανταπόκριση του γαλλικού και του ευρύτερου κοινού κατέδειξαν την καταλυτική ανάγκη για τέτοιες δράσεις, ως αντίδοτο στην πληγωμένη από την κρίση εθνική παρουσία μας στον ευρωπαϊκό χώρο και ως απάντηση στη διαταραγμένη συνοχή μας της Ε.Ε.», είπε η ευρωβουλευτής.