Το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον εξέδωσε ανακοινωθέν, το οποίο ελάχιστες πληροφορίες παρέχει, σχετικά με την επιστροφή αρχαιοτήτων στην Ιταλία, με τίτλο «Princeton University Art Museum, Italy reach new antiquities agreement». Δεν υπάρχει καμία αναφορά του δωρητή ή του κατόχου των αντικειμένων.

Η συμφωνία μεταβίβασης αποτελεί παράρτημα συνθήκης που υπογράφτηκε ανάμεσα στην Ιταλία και το Πανεπιστήμιο το 2007, στο πλαίσιο της προβεβλημένης πολιτικής του μουσείου να επιλύει επιτυχώς τα ζητήματα κυριότητας των έργων τέχνης που υπάρχουν στις συλλογές του.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, έξι έργα επιστράφηκαν στην Ιταλία τον Δεκέμβριο του 2011. Η μεταβίβαση του τίτλου κυριότητας για τα έξι αντικείμενα είναι μια πολύ σημαντική πτυχή της συμφωνίας, καθώς αναγνωρίζεται ουσιαστικά μέσω αυτής πως ο νόμιμος κάτοχος πριν από τη μεταβίβαση ήταν το Πρίνστον και ότι τα έργα αγοράστηκαν από το Πρίνστον καλή τη πίστει.

Τα αντικείμενα που μεταβιβάστηκαν ήταν: ένας μελαμβαφής ασκός, δύο γυναικεία ειδώλια, τέσσερα θραύσματα ερυθρόμορφου καλυκωτού κρατήρα, τμήματα αρχιτεκτονικών αναγλύφων, ένας πίθος λευκής-επί-ερυθρού τεχνοτροπίας και τμήματα αρχιτεκτονικών διακοσμητικών στοιχείων.

Σύμφωνα με τον James Steward, τον διευθυντή του μουσείου του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, σκοπός των συγκεκριμένων διαπραγματεύσεων ήταν αφενός να εξακολουθήσουν οι μελετητές να έχουν πρόσβαση σε σημαντικά έργα τέχνης, και αφετέρου να τιμήσουν τις διεθνείς συμφωνίες που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά. Το μουσείο και το Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τον Steward, κατάρτισαν έναν κατάλογο κριτηρίων αξιολόγησης της προέλευσης των αντικειμένων, όπως την πιθανή θέση εύρεσης του αντικειμένου και τον τόπο κατασκευής του.

Σημειώνεται ότι το Μουσείο του Πανεπιστημίου του Πρίνστον φιλοξενεί στις συλλογές του περισσότερα από 72.000 έργα τέχνης, τα οποία καλύπτουν 5.000 χρόνια Ιστορίας.