Μια θέση στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO καλοβλέπει το Κατάρ! Αφορμή για τη…φιλοδοξία αυτή του πετρελαϊκού παραδείσου η θέση της Al Zubarah, όπου εντοπίζονται τα κατάλοιπα εγκαταλειμμένης οικιστικής θέσης.

Για την κατανόηση όμως των δομών της αρχαίας πόλης, οι αρχαιολόγοι δεν βασίζονται μόνο στη σκαπάνη αλλά και στην υψηλή τεχνολογία. Έτσι, στο χώρο εργάζεται μια ομάδα Δανών επιστημόνων ειδικευμένων στη γεωφυσική έρευνα και την τρισδιάστατη ψηφιακή σάρωση του εδάφους (3D scanning). Μαζί τους εργάζονται ειδικοί από τη Γερμανία οι οποίοι ανήκουν στην εταιρεία Posselt & Zickgraf Prospektionen GbR. Η έρευνα πάντως γίνεται υπό την αιγίδα του Qatar Museums Authority  και τη διεύθυνση του καθ. Alan Walmsley.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν να καταρτίσουν τρισδιάστατα ψηφιακά μοντέλα τοίχων, κτιρίων και αρχιτεκτονικών λεπτομερειών της πόλης, η οποία άκμασε τον 18ο αι. και στην οποία έχουν εντοπιστεί ήδη ανάκτορο, οικίες με εσωτερική αυλή καθώς και μια μεγάλη αποθήκη. Μόλις τις τελευταίες ημέρες οι ερευνητές κατόρθωσαν να αποτυπώσουν επίσης αρχαιολογικά κατάλοιπα από τη θέση Qal’at Murair, απ΄όπου η Al Zubarah εφοδιαζόταν με νερό. Ανασκαφές και έρευνες πραγματοποιούνται, τέλος, στην θέση Freiha,  η οποία βρίσκεται 3 χλμ. Β. της Al Zubarah.

Η επιτυχής έκβαση των πρακτικών έρευνας ενθαρρύνει τη συνέχιση των δραστηριοτήτων και σε άλλες περιοχές του Κατάρ. Πάντως, οι αρχές ευελπιστούν να προωθήσουν τις αρχαιολογικές θέσεις της χώρας και τουριστικά, έτσι ώστε να καταστεί χώρα – πέρα από επιχειρηματικός – και προορισμός πολιτισμού.