Έναν αιώνα πριν, ο Άρθουρ Έβανς ξεκινούσε το μνημειώδες έργο αποκάλυψης του παλατιού της Κνωσού. Από τα αντικείμενα που έφερε στο φως, πολλά παραμένουν στη φροντίδα της Βρετανικής Σχολής της Αθήνας, που εξακολουθεί να διατηρεί ένα ερευνητικό κέντρο στην Κρήτη μέχρι σήμερα.

Συνεχίζοντας την παράδοση, η Βρετανική Σχολή της Αθήνας διοργανώνει στην Κνωσό μια σειρά μαθημάτων, εκ των οποίων ορισμένα θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των ειδικών και άλλα έχουν σχεδιαστεί ώστε να ικανοποιήσουν τον ενθουσιασμό των ενδιαφερόμενων ερασιτεχνών. Τα θέματα εκτείνονται συχνά πέρα από την αρχαιολογία σε τομείς όπως η οικολογία και η ιστορική ανάλυση μιας περιοχής.

Ταξίδι στο κρητικό τοπίο

Ο επόμενος κύκλος μαθημάτων έχει τίτλο «Η δημιουργία του κρητικού τοπίου» [The Making of the Cretan Countryside]. Το περιεχόμενο των μαθημάτων είναι οικολογικό-ιστορικό. Τα μαθήματα καλύπτουν την περίοδο από τη Μινωική εποχή μέχρι σήμερα. Όσοι συμμετάσχουν θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο μέσα από τις διαλέξεις, αλλά και μέσα από τις επισκέψεις-εκδρομές να αποκτήσουν τα απαιτούμενα εφόδια ώστε να «διαβάζουν» το τοπίο. Ανάμεσα στις επισκέψεις, περιλαμβάνεται και εκείνη στο Παλάτι της Κνωσού.

Τα μαθήματα έχει αναλάβει ο Oliver Rackham από το Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, ο οποίος επί τέσσερις δεκαετίες μελέτησε τη χλωρίδα και την οικολογία του νησιού.

Η δημιουργία του κρητικού τοπίου, μελέτη την οποία υπογράφουν οι O. Rackham και J. Moody, έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (2004).

Τα μαθήματα θα διαρκέσουν από 22 έως 28 Απριλίου 2012.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση bsaknoso@otenet.gr (D. Evely).

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής: 29 Φεβρουαρίου 2012.

Αίτηση συμμετοχής