Tην ώρα που η Αστυνομία συνεχίζει εντατικά τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών που διέπραξαν τη θρασύτατη ληστεία στην Εθνική Πινακοθήκη, προγραμματίζονται οι εργασίες για την επέκταση και την αλλαγή της πρόσοψης του κτιρίου.

Ειδική σχετική διάταξη συμπεριελήφθη στο σχέδιο νόμου για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος που κατατέθηκε στη Βουλή. Με βάση την ειδική μελέτη που έχει εκπονηθεί προβλέπεται η προσθήκη τρίτου ορόφου, η κατασκευή εξωτερικών κλιμακοστασίων και ανελκυστήρων, η στατική ενίσχυση, η κατασκευή τριών υπογείων στον ακάλυπτο χώρο και η κατασκευή κλιμάκων διαφυγής, οι οποίες μάλιστα θα καλύπτονται με διαφανές γυαλί για να εξυπηρετούν το κοινό όλο τον χρόνο, με όποιες καιρικές συνθήκες.

Αυτές θα συνδέουν και όλους τους χώρους του συγκροτήματος, δίνοντας την εικόνα του ενιαίου συνόλου. Η επιφάνεια του κτιρίου δεν θα ξεπερνά συνολικά τα 8.000 τ. μ. Οι αρχιτέκτονες έχουν φροντίσει ώστε με κάποιες παρεμβάσεις τους να ενισχυθεί ο βιοκλιματικός χαρακτήρας του κτιρίου και να μειωθεί η ηχορρύπανση.

Σημειώνεται ότι ο νέος νόμος δεν προβλέπει την επιπλέον κατασκευή κτιρίου 101 θέσεων για θέσεις στάθμευσης, όπως προβλεπόταν στη μελέτη του ΥΠΠΟΤ, με το σκεπτικό της περιβαλλοντικής και χωροταξικής επιβάρυνσης της περιοχής.

Εν τω μεταξύ την Παρασκευή έληξε επισήμως η θητεία της διευθύντριας Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα και σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» αναμένεται ανακοίνωση από το ΥΠΠΟΤ για περαιτέρω ανανέωση.