Σε μια σπάνια αποκάλυψη προέβησαν Αιγύπτιοι και Ελβετοί αρχαιολόγοι καθώς ανέσκαψαν τον τάφο μιας γυναίκας στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στο Λούξορ της Αιγύπτου.
Το όνομα της γυναίκας, η οποία έφερε τον τίτλο της ψάλτριας, ήταν Νεχμές Μπαστέτ. και υποδεικνύει ότι η κυρία θεωρούνταν προστατευόμενη της αιλουροειδούς θεάς Μπαστέτ. Σύμφωνα με τα ευρήματα η νεκρή έψαλλε στον ναό του Καρνάκ σε μια εποχή κατά την οποία η Αίγυπτος κυβερνούνταν από Λίβυους Φαραώ ενώ η περιοχή των Θηβών ήταν ανεξάρτητη και διοικούνταν από μια σειρά Μεγάλων Ιερέων. Η δύναμη των ιερέων αυτών τους επέτρεπε να χρησιμοποιούν τη βασιλική νεκρόπολη για τα μέλη της οικογένειάς τους.
Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές, και ειδικότερα με τον Μανσούρ Μποράικ (επικεφαλής αρχαιοτήτων για την περιοχή του Λούξορ), πρόκειται για τον μοναδικό τάφο γυναίκας μη βασιλικής γενιάς που έχει ποτέ βρεθεί στην Κοιλάδα των Βασιλέων. Η σαρκοφάγος μάλιστα της γυναίκας βρέθηκε σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση και έτσι δεν αποκλείεται να περιέχει μια καλοδιατηρημένη μούμια καλυμμένη με νεκρική προσωπίδα από γύψο και λινό.
Επίσης, σύμφωνα με την Ελβετίδα αρχαιολόγο, επικεφαλής της ανασκαφής του Πανεπιστημίου της Βασιλείας στην Κοιλάδα των Βασιλέων, Έλενα Πολίν-Γκρότε, ο τάφος βρέθηκε συμπτωματικά: «Ψάχναμε για νέους τάφους. Ήταν κοντά σε έναν άλλο τάφο που είχε αποκαλυφθεί 100 χρόνια πριν». Η ίδια προσέθεσε ότι ο ίδιος ο τάφος δεν κατασκευάστηκε αρχικά για την ψάλτρια αλλά επαναχρησιμοποιήθηκε για την ταφή της 400 χρόνια μετά την κατασκευή του για παλαιότερη τελετή, κτερίσματα από την οποία βρέθηκαν επίσης κατά την ανασκαφή. Ο νεκρός της αρχικής ταφής παραμένει άγνωστος. Ακόμη και η σαρκοφάγος της ψάλτριας ανήκε αρχικά στην κόρη ενός Μεγάλου Ιερέα της 22ης Δυναστείας. Όπως και να έχει η αποκάλυψη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική: πρόκειται για τον 64ο τάφο που ανασκάπτεται στην Κοιλάδα των Βασιλέων.