Η περιοχή Ούκερμαρκ (κρατίδιο του Βραδεμβούργου) θεωρείται μία από τις πιο αραιοκατοικημένες λωρίδες γης της Γερμανίας. Προσελκύει στρεσαρισμένους Βερολινέζους που αναζητούν έναν τόπο ήσυχο και γαλήνιο, είτε περιστασιακά είτε μόνιμα. Πριν από 1.500 χρόνια, η περιοχή θα είχε ακόμη λιγότερους κατοίκους από σήμερα – γι’ αυτό και αποτελεί μεγάλη έκπληξη για τους αρχαιολόγους ότι βρέθηκαν εκεί χρυσά νομίσματα μιας εποχής όπου το Ούκερμαρκ δεν κατοικούνταν.

Σε ένα χωράφι στο Briesenbrow, οι ερευνητές βρήκαν τον περασμένο Νοέμβριο οκτώ βυζαντινά νομίσματα του 5ου και 6ου αι. μ.Χ. Το εύρημα εμπλουτίζει με νέα στοιχεία την ιστορία του Βραδεμβούργου. Όπως εξηγεί ο αρχαιολόγος Franz Schopper, σύμφωνα με τα όσα γνωρίζαμε ως σήμερα, μόλις τον 7ο αι. μ.Χ. ήρθε στην περιοχή φυλετική ομάδα των Δυτικών Σλάβων, αργότερα ακολούθησαν οι Σταυροφόροι.

Ο αρχαιολόγος Felix Biermann υποθέτει ότι κάποιοι πρόσφυγες από τη Θουριγγία έκρυψαν το νομισματικό θησαυρό γύρω στο 550. Τον 19ο αιώνα άλλωστε είχαν έρθει στο φως 200 χρυσά νομίσματα στο Briesenbrow, αλλά το ακριβές σημείο της ανακάλυψης ξεχάστηκε. Τα νομίσματα προέρχονταν από την Κωνσταντινούπολη και τη Ρώμη. Τα πολύτιμα ευρήματα θα εκτεθούν στο αρχαιολογικό μουσείο του Βραδεμβούργου (Archäologisches Landesmuseum in Brandenburg).