Εκδήλωση με τίτλο «Καλλιρρόη Παρρέν, το γένος Σιγανού» διοργανώνει η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα στο Επιμελητήριο Λασιθίου , στο πλαίσιο των διαλέξεων «Οι άνθρωποι και ο τόπος».

Στην εκδήλωση θα γίνει αναφορά στην προσωπικότητα και το τεράστιο έργο της. Ομιλήτρια θα είναι η κ Μαρία Καρτέρη-Σιγανού. Την Οργανωτική Επιτροπή των εκδηλώσεων αποτελούν οι κκ Σταμέλος Ι., Κουρουπάκης Στ., Φασουλάκη, Μ., Μπλαζογιαννάκη Α., Μπουκουβάλα-Κλώντζα Ε. Καρτέρη-Σιγανού Μ. και Ρουμπελάκη Α.

Η Καλλιρρόη Παρρέν γεννήθηκε το 1861 στα Πλατάνια Αμαρίου Ρεθύμνης. Πατέρας της ήταν ο Στυλιανός Σιγανός. Το 1867, μετά την επανάσταση του 1866, ο πατέρας της μετέφερε την οικογένειά του στην Αθήνα και ο ίδιος επέστρεψε στην Κρήτη για να συμμετάσχει στον αγώνα κατά των Τούρκων.

Η Καλλιρρόη σπούδασε στην Αθήνα και το 1878 αποφοίτησε από το Αρσάκειο ως δασκάλα.

Στη συνέχεια ανέλαβε διευθύντρια του Παρθεναγωγείου της ελληνικής κοινότητας Οδησσού. Μετά από μια διετία επέστρεψε στην Αθήνα και παντρεύτηκε τον Κωνσταντινουπολίτη Ιωάννη Παρρέν, γιο Γάλλου πατέρα και Αγγλίδας μητέρας, ο οποίος ήταν ο ιδρυτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Έχοντας την υποστήριξη του συζύγου της αποφασίζει να ακολουθήσει το επάγγελμα της δημοσιογραφίας. Έτσι η πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια διεκδικεί και τον τίτλο της πρώτης Ελληνίδας δημοσιογράφου και εκδότριας όταν το 1888 άρχισε να εκδίδει την εβδομαδιαία εφημερίδα “Εφημερίς των Κυριών”, που συντάσσονταν αποκλειστικά από γυναίκες και απευθυνόταν σε γυναίκες κυρίως της Αθήνας και του Πειραιά. Η εφημερίδα αυτή συνέχισε να εκδίδεται για τριάντα σχεδόν χρόνια μέχρι το 1918 όταν η Καλλιρρόη εξορίστηκε στην Ύδρα για τα πολιτικά της φρονήματα.

Η “Εφημερίς των Κυριών” ήταν αυτή που την καταξίωσε ως μια από τις ηγετικές προσωπικότητες της Ελλάδας «με κοινωνικό και λυτρωτικό έργο», όπως έγραψε ο Κ. Παλαμάς. Ο Βλάσσης Γαβριηλίδης τη θεωρούσε ως μια «κοινωνική δύναμη για την αλλαγή του καθεστώτος σχετικά με τη θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία».

Στα χρόνια εκείνα τα κορίτσια περιορίζονταν στην τετραετή δημοτική δωρεάν εκπαίδευση. Μετά, αν οι γονείς είχαν οικονομικές δυνατότητες, τα έστελναν σε ιδιωτικά παρθεναγωγεία. Στο Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο δεν επιτρεπόταν η εισαγωγή γυναικών.

Η Καλλιρρόη Παρρέν αφού είχε παρακολουθήσει και ενημερωθεί για την εκπαίδευση στην Ευρώπη και Αμερική αρθρογραφούσε συνεχώς και προκαλούσε την κυβέρνηση ν’ αλλάξει τη νομοθεσία και πέτυχε θεαματικές αλλαγές.

Συνεχώς  παρότρυνε τις γυναίκες να στηριχθούν στις δικές τους δυνάμεις, να μορφωθούν και να σταθούν δίπλα στον άνδρα ως ενεργά μέλη και όχι ως απλά διακοσμητικά στοιχεία. Η συμβολή της εφημερίδας στη γυναικεία εκπαίδευση ήταν καθοριστική.

Συχνά παρουσίαζε Ελληνίδες σπουδαγμένες στο εξωτερικό με λαμπρή σταδιοδρομία για να πείσει ότι και οι γυναίκες είχαν πνευματικά προσόντα ανάλογα με τους άνδρες.

Δεν είναι όμως σίγουρο αν μπορεί να θεωρηθεί “φεμινίστρια”. Η γυναίκα πρότυπο που πρόβαλε στην εφημερίδα της “δεν έπρεπε να υπερβαίνει τη φύση της”. Ύψιστο έργο της έπρεπε να είναι η διαφύλαξη της οικογενειακής ευτυχίας και η σωστή ανατροφή των παιδιών με αποτέλεσμα να προσφέρει μεγάλη υπηρεσία στο έθνος, μεγαλώνοντας σωστούς πολίτες.

Στα 31 χρόνια που κυκλοφόρησε η Εφημερίς των Κυριών πάντως, είναι βέβαιο ότι η Καλλιρρόη Παρρέν πρόσφερε τεράστιες υπηρεσίες στον αγώνα των γυναικών.