Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι κατά την εξέταση οστών που βρέθηκαν στην Αλβανία και χρονολογούνται στον Μεσαίωνα εντόπισαν ίχνη του σύγχρονου λοιμώδους νοσήματος της βρουκέλλωσης (ή μελιταίου πυρετού), το οποίο μεταδίδεται κυρίως με την κατανάλωση μολυσμένων ζωικών προϊόντων.

Τα συμπεράσματά τους δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Physical Anthropology. Σύμφωνα με αυτά, η ασθένεια υπήρχε στην Αλβανία τουλάχιστον από τον Μεσαίωνα.

Τα οστά που εξέτασαν οι ερευνητές προέρχονται από την αρχαία ελληνική πόλη Βουθρωτό, που υπήρξε ρωμαϊκή αποικία και σημαντική θέση, λόγω στρατηγικής σημασίας και οχύρωσης, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της τον Μεσαίωνα εξαιτίας των ισχυρών πλημμυρών που σημειώθηκαν.

Δύο σκελετοί, που πιστεύεται ότι ανήκουν σε άρρενες έφηβους οι οποίοι έζησαν τον 10ο-13ο αιώνα, έφεραν εμφανή σημάδια αλλοίωσης των οστών της σπονδυλικής στήλης.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πολιτείας του Μίσιγκαν συνεργάστηκαν με τη διεθνή ομάδα αρχαιολόγων, που ανασκάπτουν στη θέση, προκειμένου να εξετάσουν τα οστά με σύγχρονες μεθόδους DNA. Αποκλείοντας την περίπτωση οι αλλοιώσεις να οφείλονταν σε φυματίωση, οι ερευνητές εξέτασαν το ενδεχόμενο της βρουκέλλωσης, καθώς οι δύο ασθένειες εμφανίζουν παρόμοιες επιπτώσεις στα οστά.