Η αρχαία πόλη της Άνγκορ –το πιο γνωστό αξιοθέατο της οποίας είναι το περίφημο Άνγκορ Βατ- πιθανότατα καταστράφηκε λόγω των αξιοσημείωτων, αλλά εντέλει αποτυχημένων προσπαθειών αντιμετώπισης της ανομβρίας, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

Η πόλη της Άνγκορ στην Καμπότζη ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα, και ήταν η πρωτεύουσα της πανίσχυρης Δυναστείας των Χμερ, που διήρκεσε περίπου πέντε αιώνες. Η πόλη είχε έκταση 1.000 τ. χλμ., και ήταν το μεγαλύτερο πολεοδομικό συγκρότημα του προ-βιομηχανικού κόσμου (για παράδειγμα, η Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ εκτείνεται σε 350 τ. χλμ.).

Ως αίτια της πτώσης της Δυναστείας των Χμερ έχουν αναφερθεί οι πόλεμοι και η υπερ-εκμετάλλευση της γης. Πρόσφατα επιστημονικά συμπεράσματα, ωστόσο, συνδέουν την παρακμή της Άνγκορ με τις παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας – για παράδειγμα, οι δακτύλιοι των δένδρων στο Βιετνάμ αποκαλύπτουν πως η περιοχή γνώρισε μεγάλα διαστήματα ανομβρίας τα οποία διακόπτονταν από ασυνήθιστα ισχυρές βροχοπτώσεις.

Η Άνγκορ διέθετε ένα περίπλοκο δίκτυο καναλιών, τάφρων, αναχωμάτων και δεξαμενών όπου συλλέγονταν και αποθηκεύονταν τα όμβρια ύδατα κατά τους καλοκαιρινούς μουσώνες, ώστε να χρησιμοποιηθούν στους ορυζώνες σε περίπτωση ξηρασίας. Προκειμένου να μάθουν πώς οι Χμερ διαχειρίζονταν τα αποθέματα υδάτων, οι επιστήμονες εξέτασαν δείγμα ιζήματος μήκους 2 μ., το οποίο πήραν από τη μεγαλύτερη δεξαμενή των Χμερ, χωρητικότητας 53 εκατ. κυβ. μ., ποσότητα 20 φορές μεγαλύτερη από τους λίθους που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της Πυραμίδας της Γκίζας!