Δυναμικά και την περίοδο των γιορτών συνεχίστηκε η προσπάθεια για τη θεσμική και κτιριακή αποκατάσταση της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Οι Ηρακλειώτες αλλά και άνθρωποι από όλο τον κόσμο εύχονται τα αιτήματά τους να ικανοποιηθούν τη νέα χρονιά. Η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται και διαδικτυακά στην ιστοσελίδα www.gopetition.com/petition/44551.html, όπου έχουν υπογράψει συνολικά 2.668 άνθρωποι.

Η Ειρήνη Καλαϊτζάκη αναφέρει « Όταν ένας φάρος γνώσης κλείνει οι άνθρωποι ζουν στο σκοτάδι….Αυτό είναι το ζητούμενο;»

Η Ελευθερία Καβουσανάκη λέει « Πόσο χρόνο ακόμα θα περιμένουμε για τη Βικελαία Βιβλιοθήκη;Έλεος πια με τα καφέ!!!»

«Ας προστατέψουμε επιτέλους τους πραγματικούς θησαυρούς αυτής της πόλης!», αναφέρεται σε ένα ανώνυμο μήνυμα.

Όσοι υπογράφουν το κείμενο, ζητούν:

Η Β.Β. να ξαναγίνει αυτό που ήταν. Να ενισχυθούν και να επεκταθούν οι δράσεις της Β.Β. με την αξιοποίηση και ανάδειξη όλου του υλικού που διαθέτει.

Να οριστούν αμέσως πολιτικός υπεύθυνος και επιτροπή εποπτείας, με τη συμμετοχή και της Βικελαίας. Να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή και τον διορισμό εφόρου.

Να μεταφερθούν τα αρχεία που βρίσκονται αποθηκευμένα σε συνθήκες σήψης σε χώρους που μπορούν να εγγυηθούν την προβολή και αξιοποίηση τους. Διαφορετικά να μεταστεγαστεί το δημοτολόγιο και να αναπτυχθούν σ’ όλο το κτίριο τα βιβλία και οι εφημερίδες, μέχρι να μεταφερθούν στα ανακαινισμένα “Αχτάρικα”.

Να απεμπλακεί η λειτουργία της από τις υπόλοιπες δραστηριότητες του Δήμου. Να συγκροτηθεί δημοτικός φορέας για τη Βιβλιοθήκη, με ξεχωριστό Δ.Σ., έφορο και υπηρεσία, ώστε να σταματήσει να είναι απλώς ένα τμήμα του δήμου.

Όλο το κτίριο Αχτάρικα να δοθεί στη Β.Β. Όλες οι δραστηριότητες της να συγκεντρωθούν σε αυτό το κτίριο, χωρίς να εμπλέκονται άλλες χρήσεις του.

Ενίσχυση της υπηρεσίας με προσωπικό και ένταξή της σε προγράμματα για την ψηφιοποίηση των θησαυρών της.

Να υπάρξει χρονική δέσμευση για την ταχεία αποπεράτωση του έργου.