Οι Σερραίοι έσωσαν τον «Ορφέα». Συγκέντρωσαν ευρώ ευρώ το ποσό που χρειάζεται για την ανακαίνιση του ιστορικού θεάτρου, το οποίο αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της πόλης και τα τελευταία 3,5 χρόνια παρέμενε κλειστό. Το ΔΗΠΕΘΕ αναγκάστηκε να αλλάξει στέγη και να φιλοξενείται στον καινούργιο χώρο των «Αστεριών», επειδή η σκεπή έμπαζε νερά και οι τοίχοι είχαν γεμίσει υγρασία. Το κτίριο, που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Εθνικής Αντίστασης, εγκαταλείφθηκε… ευτυχώς προσωρινά.

Οι Σερραίοι πήραν την τύχη του στα χέρια τους, μάζεψαν χρήματα, πρόσφεραν εθελοντική εργασία και ευελπιστούν στο τέλος Μαρτίου να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου (27 Μαρτίου) στον ανακαινισμένο «Ορφέα».

«Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν όταν με βρήκε μια 12χρονη μαθήτρια στον δρόμο και μου έδωσε 20 ευρώ, όλο το χαρτζιλίκι της. Είχε ακούσει ότι μαζεύαμε χρήματα για το θέατρο, χαμήλωσε τα μάτια, γιατί πίστευε ότι ήταν πολύ λίγα αυτά που έδινε και μου έβαλε στο χέρι το χαρτονόμισμα των 20 ευρώ. Έτσι αναστηλώθηκε ο «Ορφέας». Ευρώ ευρώ μαζεύονται τα χρήματα και είμαστε πολύ υπερήφανοι», είπε στο «Έθνος» η πρόεδρος του Μουσικού Γυμναστικού Συλλόγου «Ορφέας», Γιούλη Σπυρίδου.

Οι εργασίες αλλαγής της σκεπής ολοκληρώθηκαν, ταυτόχρονα σοβαντίστηκαν και βάφτηκαν οι εξωτερικοί τοίχοι, καθαρίστηκε το εσωτερικό, διορθώθηκαν τα σημεία όπου έπεφταν οι σοβάδες.

Τις επόμενες μέρες θα ανακαινιστούν τα καμαρίνια, το φουαγιέ, τα γραφεία και οι τουαλέτες. Παράλληλα, έχουν βρεθεί και μάλιστα σε άριστη κατάσταση τα καθίσματα που απομακρύνθηκαν στα μέσα του 2008, όταν άρχισε το θέατρο να παίρνει νερά, και αναμένεται να τοποθετηθούν μέσα στον Φεβρουάριο.

Γέμιζε ο κουμπαράς

«Η ανταπόκριση του λαού των Σερρών ήταν συγκλονιστική. Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, κάθε φορά που απευθύναμε έκκληση για να συγκεντρωθούν περισσότερα χρήματα, ο «κουμπαράς» γέμιζε, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που πρόσφεραν υλικά ή προσωπική εργασία. Άλλοι λιγότερα και άλλοι περισσότερα, όλοι έχουν συνεισφέρει και συνεχίζουν, αφού δεν έχουμε ακόμη τελειώσει», μας είπε η κ. Σπυρίδου.

Ο Μουσικός Γυμναστικός Σύλλογος «Ορφέας» ιδρύθηκε το 1905 και δύο χρόνια αργότερα χτίστηκε το επιβλητικό κτίριο για τις ανάγκες του. Στην περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα ο «Ορφέας» υπήρξε η ψυχή και το οπλοστάσιο της ελληνικής άμυνας των Σερρών και με επίκεντρο το κτίριο της οδού Εθν. Αντίστασης συγκεντρώνονταν χρήματα από εράνους, αλλά και όπλα, ενώ εκεί κρύβονταν αντάρτες και οργανώνονταν σαμποτάζ κατά του κατακτητή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα θεμέλιά του τοποθετήθηκαν όπλα και σπαθιά της εποχής, ενώ στην πορεία φιλοξένησε πολλές μουσικές, θεατρικές και λογοτεχνικές βραδιές και τα τελευταία χρόνια αποτελούσε την έδρα του ΔΗΠΕΘΕ της πόλης.