Στη δεύτερη φάση του προχωρά το σχέδιο ανάπλασης του Οροπεδίου της Γκίζα.

Ο διασημότερος ίσως αρχαιολογικός χώρος στον κόσμο που περιλαμβάνει τις τρεις μεγαλύτερες φαραωνικές πυραμίδες και τη Σφίγγα διέρχεται εδώ και αρκετό καιρό μια φάση αλλαγών στα πλαίσια ενός προγράμματος συντήρησης και αποκατάστασης μνημείων. Φυσικά, λόγω της πολιτικής κατάστασης της τελευταίας χρονιάς, το πρόγραμμα συνεχίζεται μετ΄εμποδίων…

Είναι λοιπόν αδιαμφισβήτητα θετική η ανακοίνωση ότι οι εργασίες βρίσκονται σε ένα πολύ καλό στάδιο. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ο Υπουργός Επικρατείας για τις Αρχαιότητες Μοχάμεντ Ιμπραήμ επισκέφθηκε την Πρωτοχρονιά τον χώρο του Ναού της Κοιλάδας που αντιστοιχεί στο μνημειακό ταφικό  σύμπλεγμα του φαραώ Χεφρήνου (τμήμα του οποίου είναι η Σφίγγα), στα όρια της ευρύτερης περιοχής, αλλά και τη γειτονική Μιτ Ραχίνα (τμήμα της αρχαίας Μέμφιδας), η αποκατάσταση της οποίας περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα.

Κατά την επίσκεψη έγινε εμφανές ότι τα έργα έχουν προχωρήσει τόσο ώστε να είναι σε θέση οι υπεύθυνοι να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση του προγράμματος. Η φάση αυτή προβλέπει αποστραγγιστικά έργα για την αποφυγή πλημμύρων και καταστροφών των μνημείων από υπόγεια ύδατα, και θα ξεκινήσει τον προσεχή Μάρτιο. Σύμφωνα επίσης με ανακοίνωση του Υπουργείου, ο υπουργός προχώρησε σε συμφωνία με ντόπιους πωλητές για αποκατάσταση των καταστημάτων τους σε σημείο που να μην εμποδίζει την πανοραμική άποψη και περιήγηση του χώρου, ενώ ανακοινώθηκε και η προσεχής δημιουργία αγοράς ενθυμίων.

Τέλος, εκτός από τη Γκίζα, ο υπουργός επισκέφθηκε και τη Σακάρα όπου επιβεβαίωσε το προχωρημένο στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι εργασίες συντήρησης της βαθμιδωτής πυραμίδας του Ζόζερ.