Την επιστροφή της εικόνας ενός παιδιού που προέρχεται από ανάγλυφη παράσταση μιας οικογένειας σε τάφο στα Μύρα της Λυκίας και φυλάσσεται σήμερα σε μουσείο στην Αθήνα σχεδιάζουν να ζητήσουν οι τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αρχαιολόγο Νεβτσάτ Τσεβίκ, το 1886, η φιγούρα του παιδιού αφαιρέθηκε από το μνημείο για να βρεθεί στην Αθήνα, όπου και τοποθετήθηκε στη συνέχεια σε μουσείο. Ως εκ τούτου, τις επόμενες ημέρες θα αποσταλεί αίτηση επιστροφής της προς την ελληνική πλευρά, στα πρότυπα των επιτυχών αιτήσεων επιστροφής άλλων αντικειμένων όπως του Ηρακλή από τις ΗΠΑ και της Σφίγγας της Χατούσα από τη Γερμανία. Η αίτηση αυτή θα έχει μάλιστα τη στήριξη του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ερτογρούλ Γκιουνάι.

«Δεν πρόκειται για κληρονομιά αλλά για παρακαταθήκη», δηλώνει ο Νεβτσάτ Τσεβίκ. Ο Τούρκος αρχαιολόγος τοποθετεί την ευθύνη στους Ευρωπαίους διπλωμάτες, περιηγητές και τεχνοκράτες που δρούσαν τον 19ο αι. στην Οθωμανική Αυτοκρατορία  και αφαιρούσαν τμήματα από διάφορα μνημεία καθώς θεωρούσαν ότι “οι Οθωμανοί δεν γνωρίζουν την αξία τους”. «Έπειθαν λοιπόν εύκολα τους σουλτάνους και άλλους άρχοντες των ανακτόρων να τα αφαιρέσουν. Αν δεν μπορούσαν να τους πείσουν, τα έβγαζαν παράνομα…», εξηγεί.