Ανεκτίμητης αξίας ρωμαϊκό ψηφιδωτό του 4ου αιώνα υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές από ληστές στο Baños de Valderados του Μπούργκος της Ισπανίας, οι οποίοι αφαίρεσαν βίαια τρία τήματα, μεταξύ των οποίων ένα 2,5 τ.μ. Η κλοπή ανακαλύφθηκε την περασμένη Τετάρτη.

Το ψηφιδωτό, συνολικής έκτασης 66 τ.μ. αποκαλύφθηκε το 1972 και απεικονίζει τον ρωμαϊκό θεό Βάκχο. Ήταν ένα από τα καλύτερα σωζόμενα ρωμαϊκά ψηφιδωτά της Ιβηρικής Χερσονήσου. Ο Δήμαρχος της πόλης, Lorenzo Izcara, δήλωσε στην εφημερίδα El País ότι οι ληστές προκάλεσαν τεράστια καταστροφή όταν αποκόλλησαν με «βάρβαρο τρόπο» τα τρία τμήματα, χρησιμοποιώντας πιθανότατα ένα σκαρπέλο.

Τα κατάλοιπα της ρωμαϊκής βίλας όπου βρίσκεται το ψηφιδωτό είναι 300 μ. περίπου έξω από το χωριό, και δεν φυλάσσονται κατά τη χειμερινή περίοδο. Όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν το αξιοθέατο πρέπει προηγουμένως να τηλεφωνήσουν στην αρμόδια υπηρεσία, ώστε να κληθεί κάποιος και να τους ανοίξει. Την Τετάρτη το πρωί, δύο τουρίστες από την Καταλωνία επισκέφτηκαν τη θέση και ανακάλυψαν την κλοπή.

Η κλειδαριά είχε πρόσφατα αλλαχθεί, ύστερα από μια άλλη διάρρηξη τον Νοέμβριο, κατά την οποία ένα πολύ μικρό τμήμα του ψηφιδωτού είχε καταστραφεί. Ο Δήμαρχος είπε πως μετά το περιστατικό του Νοεμβρίου είχε προειδοποιήσει την τοπική κυβέρνηση ότι πρέπει να τοποθετηθεί φρουρός στη βίλα. Όμως, ειδικός που αποκατέστησε το κατεστραμμένο τμήμα τον διαβεβαίωσε πως ήταν πολύ δύσκολο να κλαπεί το ψηφιδωτό καθώς ήταν τοποθετημένο σε ενισχυμένο σκυρόδεμα.