Ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ενεπιγραφή στήλη που φέρει ίσως την παλαιότερη αναπαράσταση του Πύργου της Βαβέλ, όπως αναφέρουν σε βιβλίο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Χαραγμένη σε μαύρο λίθο διαστάσεων 47x25x11 εκ., ο οποίος ήδη έχει βαφτιστεί η «στήλη του Πύργου της Βαβέλ», η επιγραφή χρονολογείται στο 604-562 π.Χ. Βρέθηκε στη συλλογή του Martin Schøyen, επιχειρηματία από τη Νορβηγία που διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή χειρογράφων που έχει συγκροτηθεί τον 20ό αιώνα.
Η συλλογή που περιέχει 13.717 χειρόγραφα, τα οποία καλύπτουν μια χρονική περίοδο 5.000 ετών, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τμήματα των χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας, αρχαία βουδιστικά χειρόγραφα τα οποία «διασώθηκαν από τους Ταλιμπάν» [όπως απαντά το Ίδρυμα Schøyen σε εκείνους που το κατηγορούν για αμφιβόλου νομιμότητας απόκτηση των χειρογράφων], αλλά και κομμάτια λίθου με εγχάρακτα σύμβολα των Αβορίγινων (cylcons) ηλικίας 20.000 ετών.
Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης μεγάλο αριθμό πινακίδων με ιδεογράμματα και σφηνοειδή γραφή, σφραγίδες και βασιλικές επιγραφές από τη Μεσοποταμία.
Ένα σύνολο 107 κειμένων σφηνοειδούς γραφής τα οποία χρονολογούνται από την περίοδο Ουρούκ (5000 χρόνια πριν) έως την Περσική περίοδο (2400 χρόνια πριν) αποκωδικοποιήθηκαν από διεθνή ομάδα ερευνητών και δημοσιεύθηκαν σε βιβλίο με τίτλο Cuneiform Royal Inscriptions and Related Texts in the Schøyen Collection.
Η Στήλη του Πύργου της Βαβέλ ξεχωρίζει ως ένα από τα διαμάντια της συλλογής του βιβλίου, όπως γράφει ο Andrew George, καθηγητής Βαβυλωνιακής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και επιμελητής του βιβλίου.
Το εντυπωσιακό λίθινο μνημείο φέρει αναπαράσταση του Πύργου και του Ναβουχοδονόσορος Β, που βασίλεψε στη Βαβυλωνία 2.500 χρόνια πριν. Ο βασιλιάς, στον οποίο χρεώνεται η καταστροφή του Ναού του Σολομώντα το 586 π.Χ., ήταν επίσης ο υπαίτιος της εξορίας των Εβραίων, σύμφωνα με τη Βίβλο. Ο Ναβουχοδονόσορ έμεινε στην ιστορία για τους θρυλικούς Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας, αλλά και πλήθος ναών σε όλη την επικράτειά του.
Ο βασιλιάς, που αυτοαποκαλούνταν «μέγας αναστηλωτής και κτίτορας ιερών τόπων», έδωσε εντολή να επισκευαστεί και να αποκατασταθεί ο ναός Etemenanki, ένα επταώροφο κτίριο ύψους περίπου 300 ποδιών, επίσης γνωστός ως ζιγκουράτ, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στο θεό Μαρντούκ.
Οι ερευνητές της Βίβλου πιστεύουν ότι ο ναός αυτός ίσως είναι ο Πύργος της Βαβέλ.
Στη στήλη, ο Ναβουχοδονόσορ αναπαριστάται όρθιος, κρατώντας ένα ραβδί στο αριστερό του χέρι και έναν πάπυρο με τα σχέδια ανακατασκευής του Πύργου (ή ένα καρφί των θεμελίων) στο δεξί.
Η στήλη φέρει επίσης αναπαράσταση της πρόσοψης του Πύργου της Βαβέλ «όπου φαίνονται καθαρά οι αναλογίες των επτά κλιμάκων συμπεριλαμβανομένου του Πύργου στην κορυφή», όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Συλλογής Schøyen.
Η εγχάραξη της στήλης περιλαμβάνει ακόμη και μία κάτοψη του Ναού, όπου διακρίνονται οι εξωτερικοί τοίχοι και η διάταξη του εσωτερικού του.
Ο ίδιος ο Ναβουχοδονόσορ λέει, σύμφωνα με τη μετάφραση της επιγραφής από τον καθηγητή George, «Έκτισα το θαύμα των λαών του κόσμου».
«Για πρώτη φορά έχουμε μια αναπαράσταση σύγχρονη της εποχής στην οποία ανακατασκευάστηκε και επεκτάθηκε ο Πύργος της Βαβέλ από τον Ναβουχοδονόσορα, αλλά και μία “λεζάντα” που καθιστά αναμφισβήτητη την ταύτιση», αναφέρει η Συλλογή Schøyenστον δικτυακό της τόπο.