Την αποκατάσταση του κτιρίου του Επιστιμονικού Ινστιτούτου της Αιγύπτου ( Institute d΄Egypte/ ISE) που κατέρρευσε πρόσφατα από πυρκαγιά μελετά ομάδα εμπειρογνωμόνων στο Κάιρο.

Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις, από το διώροφο κτίριο του Ινστιτούτου έχουν καταρρεύσει οι οροφές του πρώτου και του δεύτερου ορόφου και τα κουφώματα των παραθύρων, ενώ οι εξωτερικοί τοίχοι έχουν οβαρές ζημιές. Παρήγορο είναι όμως ότι οι τοίχοι που αποτελούσαν στηρίγματα του κτιρίου είναι ακόμη όρθιοι, γεγονός που επιτρέπει την αναστήλωσή του. Επικεφαλής της χτεσινής συνάντησης ήταν ο Μοχάμεντ Σίχα, επικεφαλής του Τμήματος Έργων του Υπουργείου Επικρατείας για της Αρχαιότητες (ΜSA) ενώ συμμετείχε ο υπουργός Μοχάμεντ Ιμπραήμ. Ρόλο στην όλη προσπάθεια θα έχουν ο Τομέας Μηχανολόγων του στρατού και η εταιρεία Arab Contractor Company.

Στο μεταξύ, ανησυχία συνεχίζει να επικρατεί για την τύχη των βιβλίωνκαι άλλων εγγράφων της πλούσιας συλλογής του Ινστιτούτου που έτυχε να σωθούν από την πυρκαγιά. Σύμφωνα με ανθρώπους του Ινστιτούτου, άγνωστοι έχουν διοχετεύσει παράνομα στην αγορά πολύτιμα έγγραφα, έχοντας παρεισφρήσει ακόμη και στις ομάδες εθελοντών που ασχολούνται με τη συλλογή σωζόμενου έντυπου και χειρόγραφου υλικού από τη βιβλιοθήκη. Για το θέμα έχει ειδοποιηθεί η Ιντερπόλ, ενώ κάθε δραστηριότητα διακίνησης υλικού έχει κηρυχθεί παράνομη. Πάντως, πάνω από 100 εθελοντές εργάζονται για να διασώσουν πολύτιμο υλικό που μεταφέρεται από τα χαλάσματα στον χώρο Νταρ ελ-Κότομπ για αποκατάσταση. Η δε διαδικασία αποκατάσταση εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μια δεκαετία!