Ισραηλινοί αρχαιολόγοι βρήκαν στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ μια σπάνια, αρχαία σφραγίδα. Χρονολογείται στην περίοδο του Δεύτερου Ναού, σύμφωνα με τον αρμόδιο ερευνητή, Ελί Σουκρόν. Η επιγραφή της σφραγίδας είναι στην αραμαϊκή γλώσσα και γράφει “Daka Leja”, που σημαίνει «καθαρό για τον Θεό». Φαίνεται πως την επιγραφή αυτή έφεραν αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν σε θείες λειτουργίες στο ναό.

Η σφραγίδα είναι από οπτό πηλό και έχει διάμετρο 2 εκ. Σύμφωνα με τον Σουκρόν, σε αρχαία εβραϊκά θρησκευτικά κείμενα αναφέρονται αντικείμενα που χαρακτηρίζονται «καθαρά». Η σφραγίδα που βρέθηκε μαρτυρεί πώς γινόταν ο χαρακτηρισμός αυτός. «Είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε ένα τέτοιο αντικείμενο στο ναό», λέει ο αρχαιολόγος.

Το πολύτιμο εύρημα ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών κοντά στο Τείχος των Δακρύων στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Ο Δεύτερος Ναός καταστράφηκε ο 70 μ.Χ. στην εβραϊκή εξέγερση κατά της ρωμαϊκής κατοχής. Το Τείχος των Δακρύων είναι ουσιαστικά το δυτικό τείχος του κατεστραμμένου ναού. Σήμερα θεωρείται ο ιερότερος τόπος του ιουδαϊσμού.