Ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διευθύνει ένα ερευνητικό πρόγραμμα που μελετά τις εκθέσεις ιατροδικαστών για θανάτους από ατύχημα στην Αγγλία το 1485-1603, όταν δηλαδή τη χώρα κυβερνούσε ο Οίκος των Τυδώρ. Τα συμπεράσματα δείχνουν ότι ακόμη και το ποδόσφαιρο, με τη μορφή που είχε τότε το άθλημα, ήταν επικίνδυνη δραστηριότητα!
Το ερευνητικό πρόγραμμα, τετραετούς διάρκειας, έχει ήδη εντοπίσει σπάνιες και αξιομνημόνευτες περιπτώσεις θανάτων, όπως για παράδειγμα εκείνου που παρουσιάζει ομοιότητες με εκείνες της σαιξπηρικής Οφηλίας.
Ο Δρ Steven Gunn, του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου, λέει ότι οι εκθέσεις ιατροδικαστών που σχετίζονται με μοιραία ατυχήματα είναι χρήσιμες για την κατανόηση και μελέτη της καθημερινής ζωής της Αγγλίας του Οίκου των Τυδώρ. Κι αυτό γιατί υπάρχουν πλούσια αρχεία από την εποχή εκείνη. Οι θάνατοι διερευνώνταν ενδελεχώς και οι σχετικές εκθέσεις ήταν λεπτομερείς.
Ο θάνατος της Jane Shaxpere, ενός κοριτσιού δυόμισι ετών, που έπεσε στη δεξαμενή ενός μύλου την ώρα που μάζευε λουλούδια και πνίγηκε, παρουσιάζει ομοιότητες με το θάνατο της Οφηλίας του Σαίξπηρ. Ο Σαίξπηρ την εποχή του θανάτου της Jane Shaxpere ήταν πέντε ετών. Λόγω της συγγένειας των δύο επιθέτων, οι ιστορικοί υποθέτουν ότι το τραγικό συμβάν εντυπώθηκε στο μυαλό του θεατρικού συγγραφέα.
Ανθρακωρύχοι πέθαιναν από ασφυξία εξαιτίας των δηλητηριωδών αερίων στις στοές, ενώ οι περισσότεροι θάνατοι σημειώνονταν το καλοκαίρι, επειδή οι άνθρωποι ταξίδευαν περισσότερο και δούλευαν στο ύπαιθρο συχνότερα αυτή την περίοδο. Εργάτες συχνά πέθαιναν από πνιγμό όταν, μετά τη δουλειά, γδύνονταν και έπεφταν να δροσιστούν στα νερά κάποιου ποταμού ή μιας λίμνης.
Οι διαφορές με τη σημερινή εποχή είναι αρκετές: Οι θάνατοι από πυρκαγιές σε σπίτια ήταν πολύ σπανιότεροι, γιατί τα σπίτια ήταν μονώροφα και άρα οι άνθρωποι έβγαιναν πιο γρήγορα έξω από το φλεγόμενο κτίριο.
Το πρόγραμμα ρίχνει επίσης φως στην εξέλιξη των σπορ και της στρατιωτικής εκπαίδευσης της Αγγλίας της περιόδου εκείνης. Τα μοιραία ατυχήματα με περίστροφα ήταν περισσότερα από εκείνα από τοξοβολία το 1556, ενώ οι θάνατοι που συνδέονται με διάφορα αθλήματα δείχνουν και τη δημοτικότητα των σπορ και των δραστηριοτήτων του ελεύθερου χρόνου, μεταξύ των οποίων αναφέρονται η πάλη αλλά και… το ποδόσφαιρο. Μάλιστα το ποδόσφαιρο, το οποίο εκείνη την εποχή έμοιαζε με το σημερινό ράγκμπυ, είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από αθλήματα μετά την τοξοβολία – στην τρίτη θέση είναι η ξιφασκία και στην τέταρτη η… κωδωνοκρουσία!
Σημειώνεται ότι τα ποδοσφαιρικά ματς είχαν διάρκεια δύο ωρών, ενώ οι παίκτες έφταναν τον αριθμό των 40! Από τις περιπτώσεις θανάτου παικτών ποδοσφαίρου έχουν καταγραφεί ένας θάνατος από σπασμένο πόδι και δύο από μαχαίρι που κατά λάθος χτύπησε τους παίκτες ενώ έπαιζαν, αφού κρεμόταν από… τη ζώνη τους.