Μετά από πολύπλοκες εργασίες συντήρησης που ξεκίνησαν το 2002, τα δώδεκα υπέροχα γλυπτά των λεόντων θα κοσμούν ξανά το φημισμένο λίθινο σιντριβάνι του 14ου αιώνα, στο Αίθριο των Λεόντων στην Αλάμπρα της Γρανάδας.
Το Σιντριβάνι των Λεόντων αποτελείται από μια κεντρική λεκάνη που στηρίζεται σε 12 λευκά μαρμάρινα λιοντάρια από το στόμα των οποίων εκτοξεύεται νερό. Στο χείλος του σιντριβανιού είναι χαραγμένο ένα ποίημα του Ibn Zamrak που υμνεί τον Μωάμεθ Ε′, τον Σουλτάνο που διέταξε την κατασκευή του.
Οι εργασίες αποκατάστασης κρίθηκαν επιβεβλημένες μετά τις φθορές που είχαν διαπιστωθεί τόσο στα γλυπτά όσο και στα υπόλοιπα στοιχεία του σιντριβανιού εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών, της κακής ποιότητας των υδάτων, της ανθρώπινης δραστηριότητας αλλά και των χημικών αντιδράσεων στην επιφάνεια του λίθου. Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων επηρέασε δραματικά αυτό το εξαιρετικό έργο τέχνης και επέβαλε τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.
Το έργο της αποκατάστασης και της μεταφοράς των γλυπτών πραγματοποιήθηκε από μια διεπιστημονική ομάδα 200 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων μηχανικών από την αρμόδια αρχή για τη διατήρηση και την προστασία της Αλάμπρα (Patronato de la Alhambra y Generalife), το Ισπανικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το Ινστιτούτο Ιστορικής Κληρονομιάς της Ανδαλουσίας, καθώς και ειδικών από τα πανεπιστήμια της Γρανάδας και της Σεβίλλης. Το κόστος του έργου ανήλθε στα 2.160.000 ευρώ.