Ως μέσο πίεσης για τους αναποφάσιστους ενδιαφερόμενους λειτούργησε εν τέλει η δημοπράτηση από τον οίκο Κ. Σπανός του συνόλου των 9.520 επιστημονικών τίτλων (11.217 τόμοι) ανθρωπιστικών σπουδών, με τιμή εκκίνησης 400.000 ευρώ.
Στη νεοκλασική αίθουσα Παρνασσός της Πλατείας Καρύτση, η ατμόσφαιρα ήταν μυσταγωγική αλλά ηλεκτρισμένη, η ησυχία απόλυτη και υπήρχαν 18 μόνο βιβλιόφιλοι (μεταξύ τους ένας διπλωμάτης και γνωστοί συλλέκτες) όταν, στις 8 το βράδυ της Παρασκευής, ο παλαιοβιβλιοπώλης Κώστας Σπανός προκήρυξε το λήμμα 621.
Επρόκειτο για την αποκαλούμενη Επιστημονική Βιβλιοθήκη Ανθρωπιστικών Σπουδών, το «διαμάντι» της 105ης διήμερης δημοπρασίας του οίκου Κ. Σπανός – Βιβλιοφιλία, ενός οίκου που εδώ και 27 χρόνια ειδικεύεται —όπως και ο πιο πρόσφατος του Π. Βέργου— σε δημοπρασίες παλαιών βιβλίων.
Η τιμή των 400.000 ευρώ δεν εκτιμάται ως υψηλή για το σύνολο αυτής της κατά κύριο λόγο ξενόγλωσσης βιβλιοθήκης, όπου κυριαρχούν οι μελέτες του 19ου και του 20ού αιώνα για την αρχαία και βυζαντινή γραμματεία και ιστορία, καταλογογραφημένες και σε άριστη κατάσταση και αλφαβητική ταξιθεσία.
Ωστόσο δεν υπήρξε «χτύπημα» ούτε από τους παρευρισκόμενους που κρατούσαν ο καθένας μια μεγάλη καρτέλα με τον αριθμό του, ούτε από τους βιβλιόφιλους που ήταν έτοιμοι να δώσουν την προσφορά τους τηλεφωνικά.
Έτσι μέσα σε 3-4 λεπτά της ώρας ο κήρυκας είχε περάσει στο επόμενο λήμμα (lot). Το πρόσωπο του Κ. Σπανού παρέμεινε ανέκφραστο, το ίδιο και του γιου και συνεργάτη του, Γιώργου Σπανού, χωρίς να διακρίνεται καμία αίσθηση αποτυχίας για την άκαρπη δημοπρασία. Διότι οι δημοπρασίες, επιτυχημένες ή άκαρπες, δεν συνιστούν απλώς έναν τρόπο αγοραπωλησίας αλλά είναι χρήσιμες διότι βραχυπρόθεσμα οριστικοποιούν τις τιμές και μακροπρόθεσμα διαμορφώνουν μέσους όρους ή άλλως ενδεικτικές τιμές.
Η δημοπράτηση λοιπόν ενός τέτοιου συνόλου με παιδαγωγική αξία, σε διάστημα ιδιαίτερα σύντομο από τη γνωστοποίησή του, λειτούργησε ως καμπανάκι, ως προσκλητήριο και ενδεχομένως ως συναγερμός για τους διστακτικούς ενδιαφερόμενους που σε μια εποχή ύφεσης σκέφτονται και ξανασκέφτονται τις επενδύσεις τους.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία για τη δυνατότητα αξιοποίησης αυτής της ουμανιστικής βιβλιοθήκης από κάποιον φορέα ή ιδιώτη», δήλωσε στα «Νέα» ο Γιώργος Σπανός, υπονοώντας ότι αρκετοί μνηστήρες βρίσκονται ήδη σε επαφή με τους δημοπράτες. Έτσι, η Επιστημονική Βιβλιοθήκη θα διατεθεί προς πώληση εκτός δημοπρασίας, με τη διαδικασία after sale, που σύμφωνα με τον κανονισμό ορίζει ως τιμή την τιμή εκκίνησης προσαυξημένη με το 12% της προμήθειας του δημοπράτη, συν τον ΦΠΑ.
Και έως τότε ο πωλητής, «ένας φιλόλογος ο οποίος επί 55 χρόνια διαμόρφωνε αυτό το σύνολο», όπως είπε ο Κώστας Σπανός, θα εξακολουθήσει βάσει συγκεκριμένης συμφωνίας να διατηρεί την ανωνυμία του.