Το Κέντρο Υποθαλάσσιων Ερευνών (ANKÜSAM) του Πανεπιστημίου της Άγκυρας αποκάλυψε μεγάλες λιμενικές εγκαταστάσεις στην Ούρλα της Σμύρνης, οι οποίες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, χρονολογούνται στην αρχαϊκή περίοδο, μεταξύ του 7ου και 6ου αι. π.Χ.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τόσο εκτεταμένο λιμένα» είπε πρόσφατα ο διευθυντής του Κέντρου, καθηγητής Hayat Erkanal , σημειώνοντας ότι μόνον απλές λιμενικές εγκαταστάσεις έχουν βρεθεί κατά τις πρόσφατες υποθαλάσσιες έρευνες στο Αιγαίο.

Ο λιμένας, που βρίσκεται έξω από την ακτή, ανάμεσα στον προϊστορικό οικισμό Λιμαντεπέ και το λιμάνι της Ούρλα, εκτείνεται ως την είσοδο του σημερινού λιμανιού και έχει μήκος περίπου 400 μ. Αυτό σημαίνει ότι οι αρχαίες εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν περίπου στη θέση όπου βρίσκεται το σύγχρονο λιμάνι, σύμφωνα με τον Erkanal.

Η ανακάλυψη του μεγάλου λιμένα δυτικά της σύγχρονης προκυμαίας αποτέλεσε έκπληξη για τους αρχαιολόγους. Από τις αεροφωτογραφίες είχαν συμπεράνει ότι τα κατάλοιπα των εγκαταστάσεων βρίσκονταν βόρεια του αρχαϊκού λιμένα. Οι αρχαιολόγοι του Κέντρου θα συνεχίσουν τις υποβρύχιες έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

Στη ίδια θέση βρέθηκε ακόμη ένα κεραμικό αρωματοδοχείο, ηλικίας 2.600 ετών. «Χάρη στην περιεκτικότητα άλατος που έχει το νερό στον πυθμένα της θάλασσας, το αρωματοδοχείο διατηρήθηκε με ελάχιστες φθορές. Υπάρχουν εκατοντάδες αντικείμενα σαν αυτό, αλλά το συγκεκριμένο είναι το καλύτερα σωζόμενο. Η κατάσταση των υπόλοιπων αντικειμένων θα διαπιστωθεί μετά τη διαδικασία συντήρησής τους». Οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι το αρωματοδοχείο δεν είχε στοιχεία ανατολικών πολιτισμών. Πιθανότατα το έφερε στην περιοχή έμπορος από τα ελληνικά νησιά. Το δοχείο διατηρείται σε αλατισμένο νερό. Η περιεκτικότητα άλατος θα μειώνεται σταδιακά, μέχρις ότου το αντικείμενο θα μπορέσει να εκτεθεί σε μουσείο.

Το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας διενεργεί ανασκαφές σε δύο ακόμη θέσεις, στις Ερυθρές στο Τσεσμέ και εκείνες της αρχαίας Τέως στο Σεφερχισάρ. Κατά τις φετινές ανασκαφές στις Ερυθρές, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως κατάλοιπα της προϊστορικής περιόδου. Οι Τούρκοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι τμήμα των αρχαίων Ερυθρών είχε κτιστεί σε ύψωμα στην ακτή. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η συνέχεια του λόφου είχε διατηρηθεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ως αποτέλεσμα της ανόδου της στάθμης της.