Μια επιστημονική ομιλία-ανακοίνωση σχετικά με τις νεότερες εξελίξεις στη μελέτη της μινωικής προανακτορικής κεραμικής πρόκειται να δώσει στην Αρχαιολογική Εταιρεία η αρχαιολόγος δρ Ελένη Νοδάρου (Ινστιτούτο Μελέτης Προϊστορικού Αιγαίου Αν. Κρήτης). Η ομιλία εντάσσεται στα πλαίσια του Μινωικού Σεμιναρίου της Εταιρείας και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου (ώρα 6.30. μ.μ.)

Οι αρχαιομετρικές αναλύσεις έχουν από τη δεκαετία του 1990 αλλάξει ριζικά την εικόνα της Προανακτορικής περιόδου στην Κρήτη προσθέτοντας νέα στοιχεία για τα χαρακτηριστικά, την οργάνωση, και την πολυπλοκότητά της.

Στην ανακοίνωση θα επιχειρηθεί μια συνθετική προσέγγιση των πρόσφατων δεδομένων από την αρχαιολογική και αρχαιομετρική μελέτη της κεραμικής από θέσεις καθ΄ όλο το μήκος της βόρειας ακτής της Μεγαλονήσου –  από τον Πετρά στα ανατολικά και τις Γούρνες στην κεντρική Κρήτη, ως τα Χανιά και τα Νοπήγεια στα δυτικά.

Η έρευνα ξεκινά με τις συνταγές και τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά των διαφόρων κεραμικών ρυθμών. Κατόπιν εξετάζονται οι συνέχειες και ασυνέχειες που παρατηρούνται στις κεραμικές ύλες και την τεχνολογία κατασκευής, και διερευνάται το φαινόμενο της συνύπαρξης αγγείων Κρητικού και μη-Κρητικού τύπου τόσο σε ταφικά όσο και σε οικιστικά σύνολα που χρονολογούνται από την Τελική Νεολιθική ως την ΠΜ ΙΙ περίοδο.

Αυτή η συνδυαστική προσέγγιση έδωσε σημαντικά στοιχεία για την αναγνώριση τοπικής και εισηγμένης κεραμικής, τις κεραμικές παραδόσεις, και τις σχέσεις της Κρήτης με το υπόλοιπο Αιγαίο και την Ηπειρωτική Ελλάδα. Τελικά, τόσο τα σχήματα και οι κεραμικοί ρυθμοί όσο και οι τεχνολογικές επιλογές δίνουν το έναυσμα για να τεθούν εκ νέου ερωτήματα για την οργάνωση της παραγωγής, τη διακίνηση των προϊόντων και την ταυτότητα των ανθρώπων που παρήγαν και χρησιμοποιούσαν την κεραμική σε αυτή την τόσο πρώιμη περίοδο στην Κρήτη.