Σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή αρχαιολογική αποστολή, το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων θα προχωρήσει σε εκτεταμένο πρόγραμμα αναστήλωσης των Κολοσσών του Μέμνονα στο Λούξορ.

Σκοπός του προγράμματος είναι τα δύο αγάλματα ύψους 19,5 μ. να επανέλθουν στην αρχική τους μορφή, εκείνη που είχαν δηλαδή όταν ο Αμενχοτέπ Γ΄ διέταξε να φιλοτεχνηθούν για να κοσμήσουν την πρόσοψη του ταφικού ναού του.

Ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Μουσταφά Αμίν ανακοίνωσε επίσης ότι θα αποκατασταθούν τα τμήματα των αγαλμάτων που λείπουν από τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Στο εγχείρημα θα πάρει μέρος η ευρωπαϊκή αρχαιολογική αποστολή, που εργάζεται στη θέση αυτή για περισσότερα από 10 χρόνια.

Το 27 π.Χ. ισχυρή σεισμική δόνηση που έπληξε την περιοχή είχε ως συνέπεια να θρυμματιστεί το κάτω μισό του κορμού του δεξιού Κολοσσού. Ο θρύλος λέει ότι από το εναπομείναν τμήμα του αγάλματος, ακουγόταν ένας μελωδικός ήχος σε συγκεκριμένες ώρες – πάντα κατά τη διάρκεια της ανατολής του ηλίου και συχνά τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, την τουριστική δηλαδή περίοδο…