Ο μεγάλος φόβος μήπως εξαιτίας του Αλφειού πλημμυρίσει η ιερή άλτη της Αρχαίας Ολυμπίας θα καθησυχαστεί σύντομα. Ειδική μελέτη θα βοηθήσει στο να διευθετηθεί η κοίτη του «ζωηρού» ποταμού και να απομακρύνονται από αυτήν τα επικίνδυνα φερτά υλικά, ιδίως αυτά που σύρονται (κροκάλες, μεγάλες πέτρες κ.ά.).
Ωστόσο το μέλλον της περιοχής και του αρχαιολογικού χώρου ως προς τις πλημμύρες εξαρτάται και από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, η οποία δίνει άδειες για καλλιέργειες στις όχθες του. Αν αυτές είναι περιορισμένες και μόνο για σπαρτά-φυτά, ουδέν πρόβλημα. Αρκεί να μη φυτεύονται πορτοκαλιές και άλλα δέντρα, τα οποία σε περίπτωση πλημμυρικού φαινομένου δημιουργούν τεράστια προβλήματα.
Τα έργα θα γίνουν σε μήκος 10 χιλιομέτρων, από το φράγμα του Φλόκα και μέχρι την ανάντη περιοχή. Προβλέπει καθαρισμούς της κοίτης σε κάποια σημεία, μέχρι και σε βάθος 40 μ., καθώς και ανακατασκευή των νότιων αναχωμάτων σε δύο περιοχές. Προβλέπει, επίσης, λήψη αδρανών υλικών, οργανωμένη, σε τέσσερα σημεία, ώστε να μη γεμίζει χαλίκια το τμήμα που γειτνιάζει με την άλτη και είναι κηρυγμένο ως αρχαιολογικός χώρος.
Ο Νίκος Δεπούντης, εκπρόσωπος της τεχνικής υπηρεσίας της περιφέρειας η οποία έχει αναλάβει το έργο, και ο μελετητής Ξενοφών Σταυρόπουλος έδωσαν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο εγγυήσεις 100ετίας. Διαβεβαίωσαν πως σύμφωνα με τις μετρήσεις τους και μετά τα μέτρα που θα πάρουν, εντός του αιώνα, η Αρχαία Ολυμπία δεν κινδυνεύει από πλημμύρες, ακόμη και αν υπάρξουν πολύ μεγάλες βροχοπτώσεις.