Ο Ουίλιαμ Κέλσο είναι βέβαιος πως βρήκε τον τόπο όπου το έτος 1614 η Ποκαχόντας είπε το «ναι» στον Βρετανό εκλεκτό της καρδιάς της. Νοτιοανατολικά του Τζέιμστάουν στη Βιρτζίνια οι ερευνητές βρήκαν τα κατάλοιπα πασσαλόπηκτου κτίσματος. Κατά την άποψη του Κέλσο, ανήκουν στην πρώτη προτεσταντική εκκλησία σε αμερικανικό έδαφος, όπου η Ποκαχόντας παντρεύτηκε κάποτε. «Εδώ παντρεύτηκε η Ποκαχόντας, τ’ ορκίζομαι» λέει με έμφαση ο αρχαιολόγος.

Οι ερευνητές βρήκαν στην ανασκαφική θέση ίχνη πασσάλων σε βάθος 2 μ. όπως και ίχνη τεσσάρων ταφών. Οι διαστάσεις του κτίσματος συμφωνούν με τις περιγραφές των ιστορικών, όπως ισχυρίζεται ο Κέλσο. Οι τάφοι ανήκουν κατά πάσα πιθανότητα στον πρώτο ιερέα της εκκλησίας, σε έναν κόμη και σε δύο λοχαγούς του στρατού. Σύντομα θα αποκαλυφθούν και αυτοί. Οι αρχαιολόγοι ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν τα ταυτίσουν τα οστά με τα στοιχεία που έχουν από τα μητρώα γεννήσεων και τις ιστορικές πληροφορίες, για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα των ενταφιασμένων.

Η Ποκαχόντας, πάντως, ήταν η κόρη ενός Ινδιάνου αρχηγού, η οποία, σύμφωνα με το μύθο, έσωσε τη ζωή του Άγγλου λοχαγού Τζον Σμιθ, με αποτέλεσμα να φτάσει ως τη βρετανική βασιλική Αυλή όπου αναγνωρίστηκε ως «Ινδιάνα πριγκίπισσα». Πέθανε νέα –λίγο πριν επιστρέψει στην Αμερική- από κάποια ασθένεια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες κυκλοφορούν πάμπολλοι θρύλοι για την πριγκίπισσα.