Στην Ιστορία έχει μείνει το μεγάλο μινωικό τσουνάμι που δημιουργήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, προκαλώντας κύματα ύψους μεγαλύτερου των 20 μέτρων στη Βόρεια Κρήτη και σε άλλες παράκτιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου.

Λιγότερο γνωστός αλλά εξίσου σημαντικός ήταν ο σεισμός της 21ης Ιουλίου  365 μ.Χ. στη Μεσόγειο. Με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Φαλάσαρνας στην Κρήτη, προκάλεσε, τσουνάμι και καταστροφές από τις ακτές της Αδριατικής μέχρι την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ενώ η ίδια η Κρήτη ανυψώθηκε – στο δυτικό τμήμα της – μέχρι και 10 μέτρα!

Την ανάγκη να μετουσιωθεί η πλούσια γνώση του σεισμικού παρελθόντος της χώρας σε εποικοδομητικό μάθημα, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες των μελλοντικών φαινομένων, τόνισε ο διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σεισμολόγος κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του με τίτλο “Σεισμική Ιστορία της Κρήτης – Σεισμοί και Τσουνάμι, 2000 π.Χ. – 2011 μ.Χ.”, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ocelotos, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην έντονη σεισμικότητα της Κρήτης, μιας περιοχής που βρίσκεται στο σημείο σύγκρουσης των λιθοσφαιρικών πλακών της Αφρικής και της Ευρασίας και η οποία εκτός από σεισμούς έχει γνωρίσει και σημαντικά τσουνάμι.

Στο βιβλίο μπορεί κανείς να βρει, μεταξύ άλλων, ενδιαφέροντα γνωστά αλλά και άγνωστα ιστορικά στοιχεία, αρχαιολογικές και γεωλογικές παρατηρήσεις, ενόργανες σεισμογραφικές καταγραφές και αναφορές σε παλαιότερα σεισμικά γεγονότα που διαβάζονται σήμερα με προσοχή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η περιοχή, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος -ο οποίος έχει αφιερώσει πολλά χρόνια από την ερευνητική του προσπάθεια στη σεισμική μελέτη της-, χαρακτηρίζεται και από ισχυρότατους σεισμούς ενδιάμεσου βάθους με μέγεθος που υπερβαίνει τα 7,5 Ρίχτερ. “Οι εν λόγω σεισμοί έχουν την ιδιότητα να γίνονται πολύ καταστροφικοί στην Κρήτη και την Ανατολική Μεσόγειο γενικά και λιγότερο βλαβεροί προς το Αιγαίο και την ηπειρωτική Ελλάδα”. Ενα τέτοιο χτύπημα του Εγκέλαδου ισοπέδωσε το 1865 το Ηράκλειο της Κρήτης αφήνοντας όρθια μόνο 8 σπίτια και προκαλώντας βλάβες μέχρι τη Μάλτα, σε απόσταση 1.000 χλμ… Αρκετοί σεισμοί προκάλεσαν τσουνάμι, που είναι τα μεγαλύτερα που έχουν παρατηρηθεί στον ευρωμεσογειακό χώρο.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον καθηγητή Σ. Παυλίδη, κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, τον ομότιμο καθηγητή Π. Καρύδη του ΕΜΠ και τον επίτιμο γενικό διευθυντή Αρχαιοτήτων, Δρα Γ. Τζεδάκη.