Το σχέδιο του πρίγκιπα Κάρολου να χρεώνει τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν ανιχνευτές μετάλλων σε παράκτιες εκτάσεις της ιδιοκτησίας του Δουκάτου της Κορνουάλης, σχολιάστηκαν ως κυνική κερδοσκοπία. Συγκεκριμένα όποιος θέλει να χρησιμοποιεί ανιχνευτή μετάλλου σε οποιαδήποτε διαπαλλιροϊκή ζώνη του Δουκάτου θα χρεώνεται 60 λίρες, παρότι μπορεί να εξασκεί το χόμπι του δωρεάν σε οποιαδήποτε άλλη ακτή της Μεγάλης Βρετανίας.

Το Δουκάτο του Κορνουάλης κατέχει τα περισσότερα τμήματα ακτής που αποκαλύπτονται κατά την άμπωτη στην Κορνουάλη και στις Νήσους Σίλυ και μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν η ανίχνευση μετάλλων σε αυτές.

Τώρα ανακοινώθηκε ότι η ετήσια άδεια θα κοστίζει 60 λίρες, αλλά οι οικογένειες που θα κάνουν δεκαπενθήμερες διακοπές θα έχουν έκπτωση και θα παίρνουν την άδεια με 20 λίρες.

Ο Μικ Τάρελ που έχει εταιρεία ανιχνευτών μετάλλου σχολίασε το γεγονός ως εξής: είτε πρόκειται για κυνική άσκηση κερδοσκοπίας, ή ο πρίγκιπας που σπούδασε αρχαιολογία στο Κέιμπριτζ και χρηματοδοτεί το Συμβούλιο Βρετανικής Αρχαιολογίας «πρέπει να μισεί πραγματικά αυτούς που χρησιμοποιούν ανιχνευτές μετάλλων».

Τέτοιο μέτρο δεν επιβλήθηκε ποτέ στις διαπαλλιροϊκές ζώνες της ιδιοκτησίας του στέμματος (δηλ. το 55% των ακτών που αποκαλύπτονται κατά την άμπωτη στη Μεγάλη Βρετανία), λέει ο Τάρελ και προσθέτει «Το μόνο κομμάτι που του ανήκει [του πρίγκιπα] είναι αυτό ανάμεσα στο ανώτερο σημείο στάθμης του νερού και στο κατώτερο. Ό,τι είναι πάνω από το ανώτερο σημείο της στάθμηςτου νερού ανήκει σε κάποιον άλλον. Άρα πώς σκοπεύουν να αστυνομεύσουν την εφαρμογή του μέτρου; Θα βάλουν τους αστυνομικούς να παραφυλάνε πίσω από τους αμμόλοφους;»

Υπάρχουν περίπου 200.000 χρήστες ανιχνευτών μετάλλου και «πάω στοίχημα ότι δεν πρόκειται να πατήσουν το πόδι τους στην Κορνουάλη» λέει ο Τάρελ.

Εκπρόσωπος Τύπου του Δουκάτου ισχυρίστηκε ότι τα έσοδα από τις άδειες θα καλύψουν τη δαπάνη εκτίμησης των παράκτιων εκτάσεων ως προς την καταλληλότητά τους για την ανίχνευση μετάλλων. Το Δουκάτο του Λάνκαστερ, που παρέχει στη Βασίλισσα το προσωπικό της εισόδημα, είπε ότι χρεώνει 50 λίρες για μια παρόμοια άδεια.

Ο Τρέβορ Ώστιν, γενικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ανίχνευσης Μετάλλων της Μ. Βρετανίας, είπε ότι τα μέλη του έχουν ενοχληθεί από το μέτρο. «Τα χρήματα είναι πολλά για ανθρώπους που μπορεί να πηγαίνουν στην παραλία μια δυο φορές το χρόνο» λέει. «Συνήθως δεν βρίσκεις αντικείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην παραλία, εκτός και αν τα έχει ξεβράσει η θάλασσα από κάποιο ναυάγιο, και σε αυτή την περίπτωση δεν ανήκουν στο Δουκάτο της Κορνουάλης αλλά στην αρμόδια υπηρεσία ενάλιων θησαυρών».