Τη μοναδική μέχρι σήμερα σταυροφορική επιγραφή σε αραβική γλώσσα εντόπισαν Ισραηλινοί αρχαιολόγοι στην Παλαιά Γιάφα.
Πρόκειται για τμήμα μαρμάρου όπου, σε τέσσερις ζώνες, αναπτύσσεται μια επιγραφή με το όνομα του Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Φρειδερίκου Β΄ και την ημερομηνία «1229 από την ενσάρκωση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού του Μεσσία». Σχεδόν πλήρης, η επιγραφή αναφέρει όλους τους τίτλους του βασιλιά.
Ο Φρειδερίκος Β΄, ο οποίος ηγήθηκε της Έκτης Σταυροφορίας (1228-1229), παρέλαβε την Ιερουσαλήμ το 1229 ειρηνικά, μετά από συνθήκη με τον Αιγύπτιο Σουλτάν Αλ Μαλίκ Αλ Καμίλ. Έκτοτε, οχύρωσε το φρούριο της παραλιακής πόλης Γιάφα ενώ αυτοαναγορεύθηκε «Βασιλιάς της Ιερουσαλήμ στην Εκκλησία του Πανάγιου Τάφου» – ο τίτλος «Βασιλιάς της Ιερουσαλήμ» δίνεται και στην επιγραφή – παρά το γεγονός ότι είχε αφοριστεί από τον Πάπα Γρηγόριο τον Θ΄. Την περίοδο της βασιλείας του ο Φρειδερίκος φαίνεται ότι άφησε στα τείχη της πόλης δύο επιγραφές, μια στα λατινικά και μια δεύτερη στα αραβικά. Να σημειωθεί ότι ακόμη και στο ανάκτορό του στη Σικελία δεν σώζεται καμία επιγραφή στα αραβικά. Έτσι, το εύρημα της Γιάφα θεωρείται μοναδικό!
Η επιγραφή βρέθηκε ένα χρόνο πριν σε αρχαίο τοίχο στη Γιάφα. Οι αρχαιολόγοι δεν της έδωσαν αρχικά σημασία καθώς είχε θεωρηθεί ότι ανήκε στην Οθωμανική περίοδο. Μόνο όταν ξεκίνησαν τη μετάφρασή της οι αρχές κατάλαβαν ότι η επιγραφή αναγόταν στην εποχή των Σταυροφοριών.