Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη (WSDPD) του ΟΗΕ και της UNESCO, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011 μέσα στην κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στην Αθήνα η ενδιαφέρουσα εκδήλωση-διάλεξη του διακεκριμένου πλαστικού χειρουργού και επίτιμου προξένου της Βραζιλίας δρα Ιωάννη Λύρα με τίτλο «Από την Αρχαία στη Μοντέρνα Πλαστική Χειρουργική. Τα προσωπεία των Φαραώ και τα πορτραίτα του Φαγιούμ ως πηγή έμπνευσης για τη σύγχρονη Βραζιλιάνικη και Ευρωπαϊκή Πλαστική Χειρουργική. Η επίδραση της αρχαίας αιγυπτιακής τέχνης στη σύγχρονη επιστήμη της αισθητικής ιατρικής».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου (ΑΜΚΑ) και του Μορφωτικού Τμήματος της Πρεσβείας της Βραζιλίας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Πλαστικής Χειρουργικής Ivo Pitanguy (EAPS – ACEIP) όπου Πρόεδρος είναι ο Δρ. Ιωάννης Λύρας.
Ο ομιλητής, διεξοδικά ανέσυρε με ευχάριστο οπτικοακουστικό τρόπο μέσα από ιστορικές μαρτυρίες και αρχαιολογικά ευρήματα της κοιλάδας του Νείλου, διάφορες λεπτομέρειες που αναδεικνύουν την μεγάλη σημασία των καλλιτεχνικών προτύπων της αρχαίας Αιγύπτου για τους σύγχρονους «γλύπτες» της εξωτερικής μορφής και του σώματος, τους Αισθητικούς και Επανορθωτικούς Πλαστικούς Χειρουργούς.
Επίσης ανέσυρε από τη λήθη της Ιστορίας μεθόδους που είχαν χρησιμοποιηθεί στην αρχαία Πλαστική Χειρουργική ώστε βελτιωμένες αυτές οι μέθοδοι να αποδώσουν εν ζωή, στους ανθρώπους του σήμερα την ομορφιά που συνήθως απέδιδαν αμέσως μετά την απώλειά της οι αρχαίοι Αιγύπτιοι στους ανθρώπους της Αρχαιότητος. Τελικά υπήρχε πλαστική χειρουργική στην αρχαία Αίγυπτο; Σύμφωνα με τον κύριο Λύρα, βασιλικές απεικονίσεις (του Φαραώ Ραμσή Β΄ του μεγάλου, της βασίλισσας Νεφερτίτης, της βασίλισσας Κλεοπάτρας), τα προσωπεία των ευπόρων κατοίκων του Φαγιούμ και διάφορα ελληνιστικά κείμενα δείχνουν πως ναι!
Την εκδήλωση προλόγισαν ο δρ Χισάμ Νταρουίς, Μορφωτικός Ακόλουθος και Διευθυντής του Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και ο κ. Gustavo Bezerra, πρώτος γραμματέας της πρεσβείας της Βραζιλίας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους προσωπικότητες της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου, άνθρωποι των γραμμάτων και της Τέχνης, του επιχειρηματικού, δημοσιογραφικού, νομικού, δικαστικού και διπλωματικού σώματος, του εφοπλιστικού και επιστημονικού κόσμου, όπως επίσης και εκπρόσωποι αρκετών ξένων κοινοτήτων που ζουν στην Ελλάδα.
Ήταν μία ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα και ευχάριστη εκδήλωση ως αντίβαρο της εσωστρέφειας που επικρατεί στη χώρα μας αυτή την εποχή.