Με καθυστέρηση αρκετών χρόνων, ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Νάξου λαμβάνει την προσοχή που του αναλογεί: Ένας από τους ελάχιστους αρχαίους πύργους στις Κυκλάδες που σώζονται σχεδόν ολόκληροι, ο στρογγυλός πύργος Χειμάρρου στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, κηρύσσεται αρχαιολογικός χώρος κατόπιν γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Χτισμένο στο τέλος του 4ου ή τις αρχές του 3ου αι. π.Χ., το εντυπωσιακό τετραώροφο οικοδόμημα αγγίζει τα 15 μέτρα ύψος, ενώ οι διπλοί μαρμάρινοι τοίχοι του έχουν πάχος 110 εκ. Το γεγονός ότι το κτίριο διατηρείται σε τόσο καλή κατάσταση καταδεικνύει πόσο ικανοί ήταν οι αρχαίοι λιθοτεχνίτες, οι οποίοι τοποθετούσαν τη μία μεγάλη πέτρα πάνω στην άλλη χωρίς συνδετικό υλικό.
Σύμφωνα με τα μέλη του ΚΑΣ, τα οχυρωματικά έργα αυτού του είδους ήταν αρκετά διαδεδομένα στο Αιγαίο των ελληνιστικών χρόνων, και ιδιαίτερα στα νησιά όπου δεν υπήρχε ισχυρή κεντρική εξουσία. Μόνο στην Κέα έχουν εντοπιστεί 73 ανάλογα κυκλικά και ορθογώνια κτίσματα, ενώ στη Σίφνο έχουν καταγραφεί πάνω από 50.
Καταφύγιο για τους κατοίκους των νησιών σε περίπτωση εχθρικής εισβολής, εν καιρώ ειρήνης λειτουργούσαν ως παραγωγικοί χώροι, όπως προκύπτει από τα ευρήματα στο εσωτερικό τους – κεραμική, πρέσες λαδιού κ.ά. Πάντως, η ακριβής χρήση τους παραμένει άγνωστη, αφού δεν έχουν ακόμα μελετηθεί διεξοδικά.
Εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου Χειμάρρου σώζονται, επίσης, δύο βυζαντινοί ναοί, τμήμα της αρχαίας οδού και κομμάτια του τετράγωνου περιτειχίσματος του πύργου. Σύμφωνα με τη γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στο άμεσο μέλλον θα εξεταστεί από το ΚΑΣ η μελέτη αποκατάστασης του μνημείου και θα οριοθετηθούν και οι ζώνες προστασίας του χώρου.