Εκατοντάδες νομίσματα του 16ου και του 17ου αιώνα ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι σε ένα μικρό χωριό στο Μεκλεμβούργο της Δυτικής Πομερανίας. Εικάζεται πως πρόκειται για νομίσματα που έκρυψε κάποιος εύπορος κάτοικος της περιοχής κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου.

Με φτυάρια και ανιχνευτές μετάλλου, 20 υπάλληλοι της Υπηρεσίας Προστασίας Μνημείων άρχισαν να σαρώνουν το Σάββατο το πρωί ένα καλαμποκοχώραφο στο νότιο άκρο του χωριού Βέλτσιν, που έχει ηλικία 700 ετών. Δεν πέρασαν πέντε λεπτά, και ακούγεται ο πολλά υποσχόμενος ήχος από έναν ανιχνευτή. Λίγο μετά, ο 34χρονος Sebastian John βγάζει από το χώμα ένα νόμισμα 400 χρόνων. Μέχρι το βράδυ, είχαν έρθει στο φως 140 νομίσματα, ένας από τους μεγαλύτερους νομισματικούς θησαυρούς που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στο Μεκλεμβούργο της Δυτικής Πομερανίας.

Μήνες ολόκληρους κρατούσε το μυστικό ο John. Γιατί από την άνοιξη κιόλας αυτού του έτους, ο δημόσιος υπάλληλος και ερασιτέχνης αρχαιολόγος είχε τυχαία βρει στο συγκεκριμένο χωράφι 140 αργυρά νομίσματα και ειδοποίησε αμέσως την αρμόδια υπηρεσία Πολιτισμού και Προστασίας Μνημείων. Για να αποφύγουν τις λαθρανασκαφές και τις λεηλασίες, το εύρημα παρέμεινε άκρως απόρρητο, σύμφωνα με τον John. Μόνο μετά τη συγκομιδή της σοδειάς, ήρθαν επαγγελματίες με μπουλντόζες, για να αποκαλύψουν το θησαυρό.

Πρόκειται για ένα σπάνιο και πλούσιο εύρημα κοντά στην επιφάνεια της γης, επιβεβαιώνει ο επικεφαλής των ανασκαφών Michael Schirren. Ανάλογες ανακαλύψεις έχουν γίνει και στο παρελθόν, αλλά κατά κανόνα σε πόλεις και ναούς. Τα 280 νομίσματα προέρχονται από τον 16ο-17ο αιώνα και πιθανότατα θάφτηκαν στην ταραγμένη περίοδο του Τριακονταετούς Πολέμου (1618-1648).

Παρόλο που τα νομίσματα έμειναν για εκατοντάδες χρόνια μέσα στη γη, η οποία κάθε τόσο οργωνόταν, τα περισσότερα σώζονται σε καλή κατάσταση, όπως διαπίστωσε ο Gerd Sobietzky, νομισματολόγος. Ειδικά τα τάλληρα, διαμέτρου 35 χιλιοστών, τα οποία είχαν κοπεί στο Στράλσουντ, αλλά και στη Σαξονία, τη Δανία και την Ολλανδία, είναι αξιοπρόσεκτα δείγματα. «Όποιος έκρυψε τα χρήματα, πρέπει να ήταν αρκετά πλούσιος, αν σκεφθεί κανείς ότι ένας χτίστης το 1680 έπρεπε να δουλέψει σκληρά επί οκτώ μέρες για να κερδίσει ένα τάλιρο».

Στο μικρό χωριό των 230 κατοίκων, έχουν αρχίσει οι εικασίες για την προέλευση του θαμμένου θησαυρού. Ο Egon Schwendtke, που ζει εδώ από το 1945 και έχει μελετήσει την ιστορία του χωριού, υποθέτει πως υπάρχει κάποια σύνδεση του θησαυρού με τον κοντινό πύργο Κλεμπένοφ. Το παλιό οχυρό ιπποτών πλάι στον ποταμό Τόλλενσε συνδεόταν με το χωριό Βέλτσιν μέσω μιας στρατιωτικής οδού, λέει ο Schwendtke. Στον πόλεμο, οι γυναίκες του χωριού πήγαιναν στο οχυρό για να βρουν καταφύγιο. Ο θησαυρός μπορεί να ανήκε σε κάποιον ιππότη, γαιοκτήμονα ή στον ιερέα του χωριού.

Τα νομίσματα πιθανότατα ήταν φυλαγμένα μέσα σε κάποιο πήλινο δοχείο. Το Σάββατο βρέθηκε θραύσμα του σε βάθος 40 εκ. Εικάζουμε ότι έχουμε αποκαλύψει πλέον όλο το θησαυρό, λέει ο Schirren. Κι αυτό κατέστη δυνατό μόνο με τη βοήθεια της υπηρεσίας Προστασίας Μνημείων. «Θα ήταν αδύνατο να φέρουμε σε πέρας το εγχείρημα αυτό, με τα πολυάριθμα ευρήματα σε τούτη την έκταση δίχως την υποστήριξη των 300 ειδικευμένων σε ανασκαφές υπαλλήλων» τονίζει ο Schirren.