Σπάνιο εργαλείο μέτρησης του χρόνου με θυρεό του βασιλιά Ριχάρδου του Β΄θα δημοπρατηθεί στις 13 Δεκεμβρίου από τον οίκο Μπόναμς.

Πρόκειται για ένα “ωράριο”, αντικείμενο σχήματος τεταρτημορίου που προοριζόταν για τη μέτρηση του χρόνου και χρονολογείται στον 14ο αι. – συγκεκριμένα στα 1396. Χαμένο κυριολεκτικά στο χρόνο, εντοπίστηκε γύρω στα 1800 στη Βόρεια Αγγλία από έναν πρόγονο του σημερινού ιδιοκτήτη, Κρίστοφερ Μπέκερ. Ήταν όμως ο ίδιος ο Μπέκερ που επανεντόπισε το αντικείμενο ως παιδί, γύρω στο 1970, στην αποθήκη του σπιτιού της οικογένειάς του στην Κουήνσλαντ της Αυστραλίας, όπου στο μεταξύ είχαν μεταναστεύσει. Ο πατέρας του μικρού πήγε αμέσως το αντικείμενο στο τοπικό μουσείο, όπου είχε αναγνωριστεί ως αστρολάβος και έτσι επιτράπηκε στην οικογένεια να το κρατήσει. Μόλις το 2010 ο Μπέκερ διάβασε ένα άρθρο για τα “τρία μεσαιωνικά τεταρτημόρια” και τον Ερρίκο Β΄, και, συσχετίζοντας το κειμήλιό του με αυτά, επικοινώνησε με το Βρετανικό Μουσείο. Τότε ήταν που ο “αστρολάβος” αναγνωρίστηκε ως ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά εξαρτήματα όλων των εποχών!

Επρόκειτο λοιπόν για το δεύτερο αρχαιότερο βρετανικό επιστημονικό εργαλείο, μετά τον “αστρολάβο του Τσώσερ” (1326) που φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο. Ανήκε επίσης σε μια ομάδα παρόμοιων αντικειμένων με χρονολογίες 1398, 1399 και 1400, τα οποία φυλάσσονται σε μεγάλα βρετανικά μουσεία. Όπως και τα υπόλοιπα του είδους του, δείχνει τη διαίρεση του χρόνου – από μεσάνυχτα σε μεσάνυχτα –   σε εικοσιτέσσερα ίσα μέρη. Πρόκειται για τη μέθοδο μέτρησης του χρόνου που είχε αναπτυχθεί αργά αλλά σταθερά μέσα στον 14ο αι., ενώ αναφορές σε αυτήν υπάρχουν σε διάφορες ιστορικές πηγές. Μία τέτοια πηγή είναι και η αναφορά στην παραίτηση του βασιλιά Ερρίκου του Β΄η οποία φέρεται να έγινε ” περίπου στο ένατο χτύπημα του ρολογιού”. Το “χτύπημα”αποδίδεται με τη λέξη “stroke” που σημαίνει ταυτόχρονα και την κάθετη γραμμή, τη “χαρακιά” – ό,τι δηλαδή εμφανίζεται στο πρωτόγονο αυτό ρολόι να σηματοδοτεί την εναλλαγή των ωρών! Στα πλαίσια αυτά, ο θυρεός του βασιλιά αυτού στο πίσω μέρος του “ωραρίου” είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Ο κόσμος της τέχνης λοιπόν αναμένει με ανυπομονησία τη δημοπρασία στην οποία θα εμφανιστεί το πολύτιμο “ωράριο”και η οποία, με τίτλο”Fine Clocks and Scientific Instrument Sale”, είναι αφιερωμένη στα εργαλεία μέτρησης του χρόνου. Στην εκδήλωση το “ωράριο”εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 150 με 200 χιλιάδες αγγλικές λίρες.