Ένα κομψοτέχνημα μικροσκοπικών διαστάσεων, δείγμα θρησκευτικής πίστης αλλά και «ιώβειας» υπομονής ενός καλλιτέχνη του 6ου αι. μ.Χ. έχει ενθουσιάσει τους φιλότεχνους όλου του κόσμου. Πρόκειται για ένα οστέινο ορθογώνιο κιβωτίδιο που βρέθηκε στην παλαιστινιακή συνοικία Σιλουάν, έξω από τα τείχη της παλιάς πόλης στην Ιερουσαλήμ, και έχει διαστάσεις μόλις 2 εκ. x 1,5 εκ. !
Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Γιάνα Τσεχάνοβετς, της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, το κιβωτίδιο προκάλεσε έκπληξη αρχικά με το μέγεθός του. Παρατηρώντας προσεκτικά όμως, μπορούσε να δει κανείς στο κάλυμμα, μέσα σε ορθογώνιο πλαίσιο που διατρέχει τις πλευρές του, έναν ανάγλυφο σταυρό. Ανοίγοντας το κιβωτίδιο, δε, διακρίνονται στο εσωτερικό του, αποδοσμένες με χρώμα αλλά και φύλλο χρυσού, οι μορφές ενός άνδρα και μιας γυναίκας.
Τμήμα παρόμοιου κιβωτιδίου είχε βρεθεί τριάντα χρόνια πριν στην Ιορδανία, και είναι το μοναδικό παράλληλο του νέου ευρήματος. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα πορτρέτα στο εσωτερικό του κιβωτιδίου, που θυμίζουν αντίστοιχα αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα από πιστούς των Ανατολικών Εκκλησιών και φέρουν εικόνες αγίων. Αν και εδώ έχουμε αγίους, το μικροσκοπικό κιβωτίδιο της Ιερουσαλήμ μπορεί να θεωρηθεί ως το αρχαιότερο δείγμα χρήσης εικόνων εκτός των εκκλησιαστικών τελετουργιών.