Ενδείξεις υπήρχαν πριν από 100 και πλέον χρόνια. Τώρα, ωστόσο, οι Γερμανοί αρχαιολόγοι εντόπισαν ένα ρωμαϊκό στρατόπεδο στο Όλφεν του Μύνστερλαντ. Πρόκειται για το σημαντικότερο εδώ και δεκαετίες εύρημα αυτού του είδους στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι αρχαιολόγοι στο Μύνστερλαντ πανηγυρίζουν για ένα σπάνιο εύρημα της ρωμαϊκής περιόδου: έφεραν στο φως τα κατάλοιπα ενός στρατοπέδου των Ρωμαίων που χρονολογείται 2.000 πριν, στο Όλφεν. Κεραμική, νομίσματα και εξαρτήματα ένδυσης, μάρτυρες της καθημερινής ζωής των ρωμαϊκών στρατευμάτων. Εκτός από αυτά, οι αρχαιολόγοι βρήκαν στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη τάφρου που περιέβαλλε το στρατόπεδο καθώς και ενός ξύλινου τείχους, αμφότερα από τα οποία προστάτευαν του 1.000 περίπου λεγεωνάριους από επιθέσεις.

Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, έκτασης περίπου πέντε εκταρίων, από την εποχή του αυτοκράτορα Αυγούστου, ήταν πιθανότατα στρατιωτική βάση και σταθμός ανεφοδιασμού, από όπου οι Ρωμαίοι έλεγχαν το πέρασμα του ποταμού Λίππε. Πιθανότατα οι εγκαταστάσεις να ήταν ένας ενδιάμεσος σταθμός ανάμεσα στις στρατιωτικές βάσεις του Μπέγκινγκχάουζεν και του Όμπεραντεν που βρίσκονταν σε απόσταση 20 χλμ.

Πρώτα ίχνη του στρατοπέδου ανακαλύφθηκαν πριν από 100 χρόνια

«Αυτό το στρατόπεδο των Ρωμαίων οι αρχαιολόγοι το αναζητούν εδώ και περισσότερα από εκατό χρόνια. Ήταν ο χαμένος κρίκος μιας σειράς ρωμαϊκών στρατοπέδων κατά μήκος του Λίππε» λέει ο Wolfgang Kirsch, διευθυντής της Ένωσης Πόλεων και Επαρχιών της Βεστφαλίας-Λίππε (LWL). Ο Kirsch έκανε λόγο για μια συναρπαστική ανακάλυψη στο χώρο της έρευνας της ρωμαϊκής περιόδου στη Βεστφαλία. Ενδείξεις για την ύπαρξη του στρατοπέδου υπήρχαν πριν από έναν αιώνα ήδη: Το 1890 στην περιοχή βρέθηκε ένα ρωμαϊκό χάλκινο κράνος.

Ύστερα, πριν από τρία χρόνια βρέθηκαν στην περιοχή χάλκινα νομίσματα. Με ανιχνευτές μετάλλων και αεροφωτογραφίες, οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να εντοπίσουν το στρατόπεδο.

Με βάση τα ευρήματα, έχουμε μια ακριβή χρονολόγηση των εγκαταστάσεων. Το στρατόπεδο, που συγκριτικά με άλλα του ποταμού Λίππε, ήταν μάλλον μικρό, χρονολογείται στον 11ο-7ο αι. π.Χ. Η ανακάλυψή του συνεπάγεται πολλή δουλειά για τους αρχαιολόγους. Η έρευνά του θα διαρκέσει κάποιες δεκαετίες, σύμφωνα με τον επικεφαλής αρχαιολόγο της περιφέρειας Μichael Rind. Η τελευταία παρόμοιας σημασίας ανακάλυψη στην περιοχή έγινε πολλά χρόνια πριν, το 1968, όταν βρέθηκε στο Άνρεππεν, στον Λίππε, χειμερινό ρωμαϊκό στρατόπεδο.